”Inte möjligt göra allt det i Sverige”

2012-11-28 05:00  
Anders Dahl

Sedan 2006 har Vattenfall investerat stort i förnybar energi, enligt Sverigechefen Anders Dahl. Men inte främst i Sverige utan i andra länder där koncernen verkar.

Anders Dahl är Vattenfalls Sverigechef, och var till nyligen chef för företagets arbete med förnybar energi. Han vill inte uttala sig om målet från 2006 att öka produktionen av förnybar energi i Sverige med 10 terawattimmar till 2016. De nya ägardirektiven från 2010 gav ett uppdrag att genomföra omställningen i hela verksamheten, anser han.

Men Vattenfall har inte kommit med några nya mätbara mål, vare sig för Sverige eller för den totala verksamheten.

– Det var helt enkelt inte möjligt att göra allt det i Sverige. Vi följer en kurva enligt den gamla målsättningen, men breddat i ett nordeuropeiskt perspektiv. Vi måste satsa i de länder där det finns bäst förutsättningar för vindkraft, där det kan bli lönsamt och det är bra med vind.

I Sverige har det varit tidskrävande att få fart på byggandet av egna vindkraftsparker, enligt Anders Dahl.

– Vi började nästan från scratch 2006, och det är först i år vi har fått klartecken för vårt första egna område.

Skälet till att investeringarna förra året inom hela Vattenfall var stora i fossila energislag beror på beslut som togs för flera år sedan, enligt honom. En del är också underhållskostnader.

– Sedan ett par år tillbaka gör vi inga investeringar i ny produktion med fossilbaserat bränsle, säger Anders Dahl.

Han vill lyfta fram att mycket har skett det senaste året. Till exempel invigde Vattenfall i september den havsbaserade vindkraftsparken Ormonde i Irländska sjön, där 30 vindsnurror kan ge en total effekt på 150 megawatt.

– Man måste titta på trenden. Vattenfall har satsat kraftfullt på förnybar energi. Vi har gått från nära 0 till 3,5 terawattimmar vindkraft inom hela Vattenfall sedan 2005 till i år.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt