Inget regn över OS-arenan

2008-03-25 12:45  
Regnmoln gör sig icke besvär över OS-arenan

Vädrets makter ska inte få störa sommar-OS i Peking. Med superdatorer, flygplan och kemikalier ska myndigheterna stoppa hotande regn över OS-staden.

För att förhindra regn över olympiastadion i Peking under sommarens OS tar myndigheterna tekniken till hjälp. Superdatorer hjälper till att förutspå vädret timme för timme, kilometer för kilometer i OS-staden.

Från flygplan och från marken ska annalkande regnmoln beskjutas med silverjodid och kolsyresnö. Behandlingen gör att dropparna fryser, faller som snö som längre ner förvandlas till regn.

Förhoppningen är att de ska släppa ifrån sig allt regn innan de når arenan.

Regnmoln som trots detta hotar tävlingen ska beskjutas med andra kemikalier som ska minskar droppstorleken så regnet inte faller förrän molnet passerat.

Att skapa regn är ingenting nytt. Försök har gjorts under lång tid i olika delar av världen.

Kina har ett av världens största program för att påverka vädret på artificiell väg. Tekniken används för att förhindra torka, hjälpa till vid bränder, förhindra hagelstormar och för att fylla på vattenreservoarer. Kritiker menar dock att det är svårt att avgöra vilken effekt beskjutningen egentligen har.

Sommar-OS blir en utmaning eftersom det infaller under en regnig tid i regionen. Enligt tidningen Asia Times är risken för regn 50 procent under öppningscermonin den 8 augusti. Till tidningen säger ledande företrädare för ”vädermodifieringsprogrammet” att de kommer att klara ett lätt regn. Ett tungt skyfall blir däremot omöjligt att bekämpa.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt