Ingen svensk bland dem <br></br>som kan rädda världen

2008-01-08 11:48  

När den brittiska tidningen The Guardian presenterar sin lista över de femtio personer som kan rädda världen platsar en dansk statistiker och en norsk ingenjör, men ingen svensk.

Den norske ingenjörenOlov Kårstad arbetar för norska Statoil och tillhör de främsta i världen när det gäller att ta fram teknik för att lagra koldioxid.

Något överraskande finns också danskenBjörn Lomborg med på listan. Han har gjort sig ett namn genom att kritisera rapporter och forskning som varnar för växthuseffekten.

Guardian motiverar det danska bidraget med att Lomborg fungerar som en ”kontrollstation” och ”balans” i den allmänna debatten.

Vart tog Josefsson och Stigsson vägen?
Däremot tyckte tidningen inte att det fanns plats för kända svenska namn som Vattenfalls koncernchefLars G Josefsson,som blivit internationellt uppmärksammad för sitt engagemang i klimatfrågan och förre Fläkt-chefenBjörn Stigsson, som numera leder World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Att den internationellt mest kände klimatsvensken, professor emeritusBert Bolin, inte är med på listan har dock sina förklarliga själ. Den 82-årige Bert Bolin avled den 30 december. Bert Bolin tog initiativet till det som blev FN:s klimatpanel IPCC och var dess förste ordförande.

Stigsson nia på etiklistan
Björn Stigsson finns däremot med på en annan aktuell lista – den amerikanska tidningen Ethispheres lista över världens 100 mest inflytelserika personer när det gäller affärsetik. Björn Stigsson får en niondeplacering på etiklistan. På etiklistan finns också svensken Thomas Bergmark, Ikeas chef för samhällsansvar.

Växthuseffekt och miljöförstöring
Den brittiska tidningen The Guardian har låtit en grupp experter ta fram de femtio personer som de tycker betyder mest i kampen mot växthuseffekten och miljöförstöring.

Här finns forskare, entreprenörer och politiker, men också aktivister, filmstjärnor och en indisk pojke som samlar in pengar för att rädda tigrar.

Nobelpristagaren Al Gore, den tyska förbundskanslernAngela Merkel, nobelpristagarenWangari Maathai, energiforskarenAmory Lovinsoch miljöaktivistenPaul Watson(som var med och grundade Greenpeace) tillhör de mer kända namnen på Guardians lista.

Det är inte heller någon överraskning att forskare som biologenRené Ngongo(som kartlagt skövlingen av regnskogen i Kongo) eller entreprenörer som Zhengrong Shi (grundade solpanelsjätten Suntech) finns med.

DiCaprio får stort utrymme
Däremot är nog en del läsare överraskade över att hollywoodstjärnanLeonardo DiCapriotillhör de femtio. Eller att det finns plats för den indiska pojken (Madhav Subrmanian) och en cykelaktivist från Los Angeles (Monica Howe).

The Guardian förklarar de senare med att utvecklingen mot ny, miljövänligare teknik och en politik som tar större hänsyn till Moder Jord till stor del drivs av en global gräsrotsrörelse.

DiCaprio finns med för att hans stora engagemang för miljön parat med hans kändisskap, gör att han når ut långt utanför de grupper som lyssnar till experter och politiker.

Listan innehåller nitton olika nationaliteter. Var femte person kommer från USA, var tredje från ett utvecklingsland.

En tredjedel av dem som är med har någon slags bakgrund som forskare.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt