"Ingen samsyn med industrin"

2009-12-09 15:38  

—Vi upplever inte att vi har en samsyn med industrin. Det säger Torsten Carlsson, ordförande i Kärnavfallsrådet. Rådet ska agera opartiskt men sägs under debatter vara en "potentiell bundsförvant" till kärnavfallsindustrin.

I en rapport från Örebro Universitet om hur aktörerna argumenterar i frågan om det svenska slutförvaret av använt kärnbränsle, sägs regeringens organ Kärnavfallsrådet stå på samma sida som industrin och strålsäkerhetsmyndigheterna.

På andra sidan i debatten står de stora miljöorganisationerna, enligt en rapport skriven av Orla Vigsø, docent i svenska.

Torsten Carlsson, ordförande i Kärnavfallsrådet och tidigare s-kommunalråd i kärnkraftskommunen Orskarshamn, tillbakavisar påståendet att rådet står på samma sida som industrin i debatten.

Han säger dock att han vid något tillfälle kan ha sagt något som kan tolkas som att det finns en samsyn mellan rådet, industrin och myndigheterna.

Enligt rapporten har kärnkraftsindustrin ”lyckats sätta dagordningen för vad som kan och bör diskuteras och hur detta bör göras.”

På frågan om är sant svarar Torsten Carlsson att Kärnkraftsindustrin äger frågan om slutförvaret eftersom det är industrins roll att komma med en lösning.

—Industrin äger frågan eftersom man ska visa upp en modell för och komma med idéer för hur det ska gå till och som vi bara kan respondera på, säger han.

Kärnavfallsrådets roll är inte att vara granskande, påpekar han.

—Rådet roll är enbart att ge råd åt regeringen. Granskningen av förslagen finns det myndigheter som ansvarar för, påpekar han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt