Ingen koldioxid i dansk jord på tio år

2010-03-10 15:59  

Vattenfall ger upp försöken att få de danska bönderna på Nordjylland med på noterna att begrava koldoxid från kolkraftverket i underjorden.

- Vi får inte opinionen med oss och lägger nu planerna i malpåse för tio år framåt, säger Vattenfalls nya Nordechef Torbjörn Wahlborg till Ny Teknik på onsdagen.

Men det är inte hela sanningen. CCS-tekniken, att fånga in koldioxiden och begrava den i marken, är ännu så dyr att Vattenfall inte vill ha för många projekt igång samtidigt.

När Vattenfall köpte det nederländska energibolaget Nuon fick man ett planerat demonstrationsprojekt för CCS på köpet och med de redan planerade CCS-projekten i Tyskland och Danmark blev det ett för mycket.

Och det blev Danmark, där de nordjylländska böndernas protester varit starka, som fick stryka på foten.

I Danmark har också halvstatliga Donge Energy lagt sina tidigare offensiva CCS-planer på is och sagt att man inte tänker ta på sig ledartröjan när det gäller CCS.

Kol blandas ut med flis och halm
- Men vi har inte gett upp hoppet om Danmark, säger Torbjörn Wahlborg till Ny Teknik efter en konferens på IVA i Stockholm om förnyelsebar energi.

Han säger att Vattenfall stadigt arbetar med att ersätta kol med biomassa i kraftverken för att få ned utsläppen av fossilt koldioxid.

- I Finland invigde vi nyligen en anläggning där vi ersatt kol med biobränsle och vi har två projekt på gång i Danmark, säger han.

I dag bränner Vattenfall 1 miljon ton biomassa i sina kraftverk. Om tjugo år kommer det vara 5-10 gånger så mycket biomassa.

- Och vi kommer inte att starta några nya kolkondensverk utan att de är utrustade med CCS-teknik – carbon capture and storage, säger Torbjörn Wahlborg, som varit Vattenfalls chef i Polen fram till årsskiftet då han efterträdde Hans von Uthmann som Nordenchef.

Vattenfalls nya Nordenchef

Torbjörn Wahlborg, 47 år, är civilingenjör från Chalmers i Göteborg, precis som avgående Vattenfallchefen Lars G Josefsson.

Han började sin karriär på Nynäs Petroleum 1988 men från 1990 har det varit Vattenfall för hela slanten - Värmekraftverket i Stenungsund, Sjaellendeske Kraftverker i Köpenhamn, Vattenfall International i Stockholm och från 1997 på Vattenfall i Polen - de senaste två åren som chef för hela Polenverksamheten.

Han bor fortfarande kvar med familjen i Polen och veckopendlar till nya jobbet som Nordechef i Stockholm.

Redan efter två månader på nya jobbet blev han grillad av näringsminister Maud Olofsson om de höga elpriserna i vinter och de dåligt fungerande kärnkraftverken.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt