Ingen cocktaileffekt av farliga ämnen

2015-09-18 15:03  

Många farliga ämnen behöver inte bli skadliga för hälsan när de kombineras med varandra. Det visar en ny studie från Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har studerat polycykliska aromatiska kolväten, så kallade PAH:er, som finns i mat. Flera PAH:er är kromosomskadande och cancerframkallande.

Ämnena finns framför allt på ytan av grillad mat men även i andra livsmedel som till exempel spannmål och sötsaker.

- Det vi ville ta reda på var om flera PAH-ämnen i maten leder till ökad risk för konsumenten. Och glädjande nog så finns det inget i studierna som pekar på det, säger professor Lilianne Abramsson Zetterberg vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket har genomfört flera studier med olika låga koncentrationer av PAH-ämnen. När ämnena blandades framkom ingen förstärkande effekt när det gäller kromosomskador.

- Trots att vi utsätts för många skadliga ämnen samtidigt så behöver det inte betyda att ämnena tillsammans orsakar en skada som är oväntat hög genom en kombinationseffekt, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt