Energi

"Inför konsumentskatter på nötkött och flyg"

Fredrik Hedenus, energi- och miljöforskare vid Chalmers tekniska högskola. Foto: Jan-Olof Yxell

En ny rapport, signerad 14 energi- och miljöforskare, vill införa styrmedel för att begränsa köttkonsumtionen och flygresandet.

Publicerad

Sverige kan nå klimatmässigt hållbar konsumtion till 2050. Men då måste vi förändra våra mat- och resvanor. Det är en av slutsatserna i rapporten "Hållbara konsumtionsmönster – går det?", som 14 energi- och miljöforskare genomfört på uppdrag av Naturvårdsverket.

Man konstaterar bland annat att utsläppen av växthusgaser minskar inom Sveriges gränser – men att de totala utsläppen från svensk konsumtion har ökat med 17 procent på 20 år. Detta till följd av vår ökade konsumtion av långväga importvaror, och av vårt flygande som fördubblats de två senaste decennierna. I rapporten föreslås konsumentskatter på flygresor och nötkött som möjliga åtgärder.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här