Industrin som har vinden i ryggen

2010-01-15 07:53  

Medan varslen och uppsägningarna duggar tätt inom den vanliga industrin går vindkraftsindustrin som tåget. Senast är det Siemens Windpower i danska Ålborg som behöver anställa 140 personer.

Siemens Windpower söker både tjänstemän och personal till produktionen. Det rör sig om fast anställningar, men också ett antal tidsbegränsade projektanställningar.

- Vi har fått flera stora order de senaste månaderna, bland annat i USA, Mexico och Nya Zeeland och behöver snabbt fler medarbetare, säger Tanja Thorsteinsson, presschef på Siemens i Danmark.

För sex år sedan gick tyska Siemens in på vindkraftsmarknaden och köpte det danska företaget Bonus Energy. Sedan dess har Siemens Wind Power växt till det femte störst vindkraftsbolaget i världen.

Siemens har framför allt haft stor framgång med sina 2,3 MW-turbiner, som visat sig pålitligare till havs än flera av konkurrenternas.

För fyra år sedan investerade Siemens Wind Power 50 miljoner euro i sin huvudfabrik i Brande, i rotorbladsfabriken i Ålborg och i förvärv av en ny rotorbladsfabrik i Engesvang.

Samtidigt byggde företaget ytterligare en fabrik, i närheten av Brande. Där tillverkas i dag navet till samtliga Siemens vindkraftverk.

Siemens är i dag störst i världen på havsbaserad vindkraft.

Den totala vindkraftsmarknaden i världen domineras av fyra jättar – Vestas, Gamesa, GE Wind och Enercon.

Först därefter kommer Siemens Wind Power med en marknadsandel på cirka 7 procent.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt