Industrin kritisk till avvecklingsbeslutet

2011-05-30 09:29  
Dieter Zetsche

Daimlerchefen Dieter Zetsche är mycket kritisk till beslutet av sätta ett slutdatum för den tyska kärnkraften.

(Uppdaterad) Zetche beklagar att förbundsregeringen bara några dagar efter händelserna i Fukushima reagerade så emotionellt. Av en bra regering förväntar han sig att en så viktig fråga som energiförsörjning undersöks ur alla tänkbara vinklar.

- Då måste hänsyn tas till klimatfrågan, säkerheten och kostnaderna, säger Dieter Zetsche till Bildzeitung. Förbundsregeringen följer inte någon tydlig kurs, anser han.

Så sent som den 28 oktober förra året beslöt regeringen att förlänga livstiden för de tyska kärnreaktorerna med mellan 8 och 14 år. Med nattens beslut har regeringen Merkel återgått till den gamla tidplanen för avveckling, 2021 med en liten reserv ytterligare ett år. Det ger en genomsnittlig driftstid per reaktor på 32 år.

Även ordförande i tyska industriförbundet, Hans-Peter Keitel, är kritisk till beslutet och säger att ett så hastigt fattat beslut om en oåterkallelig slutpunkt för kärnenergin "fyller mig med sorg." Han anser att det måste finnas möjligheter att justera tidplanen för avveckling.

Under de kommande tio åren ska Tyskland bygga ut kol- och gaskraftverken med ett sammanlagt effekttillskott på 10 GW. På nätsidan kommer det att krävas en utbyggnad av 4500 km högspänningsnät för att transportera el från vindkraftanläggningarna vid kusterna till industricentrum i södra delen av landet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt