Indisk vindkraft gynnar svensk industri

2010-01-22 07:46  
Svetsning av vindkraftstorn i Dynawinds fabrik i Kristinehamn. En 78 ton tung rullbockningsmaskin förvandlar på en halvtimme den tjocka plåten till ett runt rör. Här demonstrerar svetsaren Kjell Korp hur svetsroboten fungerar vid fabrikens invigning 2008. Foto: Johan Eklund

Indiska Suzlon är världens tredje största tillverkare av vindkraftverk. Nu levererar företaget sina första två turbiner till Sverige. Men upp till en tredjedel av beställningen går till svenska företag.

Tornen byggs i Dynawinds tornfabrik i Kristinehamn, som en gång var hjärtat i den svenska vindkraftsindustrin.

Här vid Vänerns strand byggde dåvarande Kamewa Sveriges första stora vindkraftverk Albertina, som sedan restes på gotländska Näsudden 1982.

SKF har också en stor roll i Suzlons entré på den svenska vindkraftsmarknaden. Smörjsystemet och systemet som kontrollerar driften kommer från SKF.

- Räknar med dessutom in att Eon sköter anslutning till nätet, ABB levererar utrustning för kraftöverföring och att tillverkningen av fundament och markarbetena sker lokalt, hamnar mellan en femtedel och en tredjedel av det totala värdet på ordern hos svenska företag, säger Gert-Olof Holst, vd för Triventus i Falkenberg, som levererar vindkraftverken.

Förmodligen är också lagren i turbinerna tillverkade av SKF, men det kan inte Gert-Olof Holst bekräfta.

Det totala värdet på ordern ligger runt 70 miljoner kronor, enligt Gert-Olof Holst.

Vindkraftverken kommer att placeras vid Assjö i Aneby kommun. De beräknas nå en total årsproduktion på nästan 10 GWh. Leveransdatum är planerat till sommaren 2010.

Kund är den ekonomiska föreningen Sveriges Vindkraftkooperativ ekonomisk förening (SVEF).

- Med dessa två nya turbiner kan vi erbjuda över 5000 nya andelar i SVEF, säger Per Ribbing, marknadsansvarig för SVEF. Det kommer att korta vår kö ordentligt och öppna för nya medlemmar.

Jonas Hållén

Mer om: Suzlon Dynawind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt