Ilska över Trumps handelstullar för solpaneler

2018-01-23 16:56  
USA:s president Donald Trump. Foto: TT / AP Photo/Evan Vucci, Fredrik Sandberg / TT

Beskedet från president Donald Trump att USA ska införa handelstullar på tvättmaskiner och solpaneler, väcker ilska i såväl Sydkorea som Kina.

Sydkoreas handelsminister Kim Hyun-chong, säger efter ett möte med branschrepresentanter att man ska lämna en protest hos Världshandelsorganisationen (WTO).

– Det är tydligt att de senaste åtgärderna bryter mot WTO:s regler. Vi kommer att svara på de här protektionistiska åtgärderna, säger han.

Beskedet tros få stor påverkan för sydkoreanska LG liksom Samsung som tillsammans årligen säljer 2,5_3 miljoner tvättmaskiner i USA.

Vilken påverkan det får för Electrolux är inte klarlagt. Bolaget säger i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att man analyserar frågan och vill avvakta med besked.

Kina som i sin tur är världens största tillverkare av solpaneler kallar handelstullarna en överreaktion som kommer att skada global handel.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt