Ikea investerar i franska kiseldioder

2015-06-22 11:28  
Aledia låter miljontals små stavar av galliumnitrid växa fram på stora kiselskivor. Bild från företagets hemsida.

Ikeas riskkapitalbolag har gått in i ett franskt företag som utvecklar billiga lysdioder på kiselskivor.

Möbeljättens riskkapitalbolag Ikea Greentech investerar i Aledia i franska Grenoble. Företaget utvecklar och tillverkar lysdioder, led, genom att låta minimala stavar av galliumnitrid (GaN) växa fram på kiselskivor. Ikea hoppas att tekniken ska kunna sänka priset på led-belysning i hemmen i framtiden.

Traditionella lysdioder har en plan yta som avger ljus från ett tunt lager av exempelvis galliumnitrid eller indiumgalliumnitrid. Basen är oftast ett substrat av safir eller kiselkarbid, vilket är mycket dyrare än kisel. Men att använda kiselskivor som bas i plana lysdioder är knepigt. En av utmaningarna är att galliumnitrid och kisel har olika termiska egenskaper, vilket kan orsaka sprickor eller böjningar i materialen.

Aledia låter i stället miljontals små stavar av galliumnitrid växa fram på stora kiselskivor.Varje stav är en liten lysdiod som kan avge ljus i alla riktningar. Förutom att kiselskivorna är billiga så sparar man pengar eftersom det inte behövs lika mycket galliumnitrid som i plana lysdioder - stavarnas diameter är mindre än 1 mikrometer.

- Den här tekniken kommer att bli en viktig del i Ikeagruppens strategi att förse konsumenter över hela världen med energibesparande belysningsprodukter med hög kvalitet, säger Christian Ehrenborg, vd för Ikea Greentech i ett pressmeddelande.

Totalt tar det franska företaget in 28,4 miljoner euro, motsvarande cirka 260 miljoner kronor. I finansieringsrundan går förutom Ikea Greentech även Valeo, som är en stor underleverantör till bilindustrin, och den franska investeringsbanken Bpifrance in som nya ägare.

Även i Sverige finns ett utvecklingsföretag som utvecklar billiga lysdioder med hjälp av nanotrådar som växer fram på kiselskivor: Glo i Lund.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt