Ikea bygger 30 nya vindkraftverk

2012-06-27 12:58  
Sara Carlsson, pressansvarig på Ikea Sverige. Foto: Ikea

Ikea ska bygga 30 vindkraftverk i Härjedalen. När vindsnurrorna är igång blir Ikea självförsörjande på el i Sverige. – Det känns spännande att ta ett så här stort steg mot att använda 100 procent förnybar, prisvärd och ren el i samtliga våra verksamheter, säger Peter Agnefjäll, vd på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Vindkraftsparken ska byggas på Glötesvålen, ungefär fyra mil nordväst om Sveg. Parken beräknas producera 220 gigawattimmar per år, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för cirka 48 000 hushåll.

Det här blir den andra svenska vindkraftsparken som Ikea bygger. Tidigare har företaget investerat i nio vindkraftverk i Korpfjället i Dalarna. I världen som helhet har Ikea 83 vindkraftverk i drift och 13 under uppbyggnad.

– Sedan några år tillbaka har vi målsättningen att använda 100 procent förnyelsebar energi. Som en del i det satsar vi på att bygga ut egna sätt att få fram förnyelsebar energi. Det kan vara till exempel vindkraft som i Sverige eller solenergi i Kina, säger Sara Carlsson, pressansvarig på Ikea Sverige.

I dagsläget ligger Ikea nära målet i Sverige. Här består bolagets energiförbrukning av förnyelsebar energi till 98 procent, medan man globalt sett ligger på 50 procent.

Vindkraftverken i Härjedalen kommer att projekteras och byggas av O2, som också kommer att sköta driften av vindkraftverken. O2 uppger i ett pressmeddelande att miljardordern från Ikea är den enskilt största i vindkraftsbyggarens historia.

Men exakt hur mycket Ikea investerar i parken avslöjas inte.

– Av konkurrensskäl går vi inte ut med vad enskilda projekt kostar, men under en treårsperiod har vi beslutat att investera 4,5 miljarder svenska kronor på koncernnivå i återvinningsbar energi. Och det här är en stor del av den satsningen, säger Sara Carlsson.

Enligt O2 är Glötesvålen ett av Sveriges bästa vindlägen med en vindhastighet på 8,1 meter per sekund i årsgenomsnitt. Vindkraftsparken kommer att ha sin högsta punkt på 1 010 meters höjd över havet.

Parken planeras vara färdigbyggd 2015.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt