IEA:s uppmaning: Stäng inte ner kärnkraften

2022-06-22 10:45  
IEA-chefen Fatih Birol. Foto: Ole Berg-Rusten

Europa måste ställa in sig på att Ryssland helt stoppar leveranserna av naturgas i vinter, enligt OECD-ländernas internationella energiorgan IEA. Det krävs nu åtgärder för att dämpa efterfrågan och för att hålla liv i äldre kärnkraftverk längre än planerat, enligt IEA-chefen Fatih Birol.

– Ju närmare vi kommer vintern desto tydligare ser vi Rysslands intentioner. Jag tror nedskärningarna syftar till att inte låta Europa fylla på sina lager, säger Birol om den senaste tidens strypta ryska gasleveranser, i en intervju med tidningen Financial Times.

Syftet från rysk sida med nedskurna gasleveranser nu är helt enkelt att stärka den ryska positionen gentemot EU i vinter, enligt Birol.

Läs mer: De får uppdraget att utveckla kärnkraft till månen

Krävs mer för att klara sig utan rysk gas

Han tillägger i intervjun att han tycker att de åtgärder som redan vidtagits, som att dra igång produktion på gamla kolkraftverk, är motiverade trots att det ökar utsläppen av växthusgaser. Men detta räcker inte för att klara sig utan rysk gas, enligt IEA-chefen.

Han tror bland annat att det i slutändan kan bli aktuellt att ransonera gaskonsumtionen i EU om Rysslands leveranser minskas ytterligare från dagens redan sänkta nivåer.

EU har sedan Rysslands attack mot Ukraina i februari minskat sitt beroende av rysk gas till 20 procent av importen, mot tidigare 40 procent.

Mer om: Kärnkraft IEA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt