Idag stängs Storbritanniens sista kolgruva

2015-12-18 13:41  
Kolkraftverk i Yorkshire, en ovanlig syn i framtiden. Foto: Robert Birkby

Storbritanniens sista kolgruva stängs i dag. Därmed slås spiken i kistan för en mer än tusenårig epok på de brittiska öarna.

Idag går Storbritanniens sista 450 kolgruvearbetare hem från jobbet för sista gången, det rapporterar sajten Politico. Den sista gruvan ligger i Yorkshire i norra England och är en rest av en bransch som på 1920-talet sysselsatte 1,2 miljoner personer. Kolindustrin i Storbritannien minskat stadigt sedan de stora gruvstrejkerna i mitten av 1980-talet när Margaret Thatcher beslutat stänga 20 gruvor och därmed göra 20 000 gruvarbetare arbetslösa.

Kolindustrin i Storbritannien har haft ekonomiskt svårt till följd av låga kolpriser trots att efterfrågan på kol ökat de senaste tio åren. Dessutom har Storbritannien sagt att landet ska ersätta alla kolkraftverk med gas fram till 2025.

Det har brutits kol på de brittiska öarna åtminstone sedan Romartiden. De 450 kolgruvearbetarna som nu förlorar jobbet i Yorkshire får tre månadslöner i avgångsvederlag enligt BBC.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Jonas Ryberg

Mer om: Kolgruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt