Ica tar bort bisfenol A

2014-12-11 12:52  
Bisfenol A kan finnas i produkter av polykarbonat och epoxiplast, till exempel i skyddsplasten på insidan av konservburkar. Nu fasar Ica ut sådana produkter. Foto: TT

Ica har beslutat att fasa ut samtliga livsmedelsförpackningar som innehåller bisfenol A under nästa år. Det rapporterar Miljörapporten Direkt.

Bisfenol A är en hormonstörande kemikalie som misstänks kunna skada fortplantningsförmågan och hjärnans utveckling samt öka känsligheten för bröstcancer.

Bisfenol A kan finnas i produkter av polykarbonat och epoxiplast, till exempel i skyddsplasten på insidan av konservburkar.

- Vi jobbar på olika sätt för att fasa ut bisfenol A. Exempelvis kan man byta ut skyddslacken på insidan av konserver till ett annat material som inte innehåller bisfenol A. För vissa varor kommer vi istället att byta hela förpackningen, exempelvis gå över från konservburkar till vakuumförpackningar, säger Maria Smith, miljöchef på Ica, till Miljörapporten Direkt.

Enligt Miljörapporten Direkt pågår ett liknande arbete på Coop, men hållbarhetschefen där tror inte att det är möjligt att fasa ut kemikalien på ett års tid.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Ica Bisfenol A

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt