ICA och Coop tar bort nappflaskor med bisfenol A

2010-05-12 12:01  
Bisfenol A

Både ICA och Coop har i dag beslutat att bara sälja nappflaskor utan bisfenol A i alla sina butiker.

– Vi vet att många av våra medlemmar och kunder känner oro kring valet av nappflaska och att det idag finns ett pågående arbete inom EU och ett svenskt initiativ mot ämnet. Därför har vi valt att i fortsättningen bara köpa in nappflaskor fria från bisfenol A och snabbt fasa ut de övriga sorterna, säger Magnus Nelin, presschef på Coop i ett pressmeddelande.

Även ICA har i dag valt att fasa ut samtliga nappflaskor med den omdiskuterade kemikalien.

Bisfenol A, som förkortas BPA, är förbjudet i nappflaskor och produkter för små barn i Kanada sedan två år. Danmark beslutade i slutet av mars som första EU-land om ett temporärt förbud för BPA i produkter för barn mellan 0 och 3 år. Inom EU pågår en utredning men det finns inget generellt förbud i Europa.

Ämnet är vanligt och används som tillsatsämne i polykarbonatplast.

Bakgrunden till att ämnet är omdiskuterat och förbjuds i vissa länder är rapporter som pekar på hormonstörande effekter.

I Sverige pågår en debatt om ämnet.

– Det är dags att sätta ner foten även i Sverige och begränsa användningen av bisfenol. Jag skulle önska att Sverige kunde agera på samma sätt som man gjort i Danmark, sa Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg i en artikel i svenska Dagbladet i söndags.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt