IAEA: Vi har tappat kontakten med kärnkraftverket Zaporizjzja

2022-03-10 07:01  
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars. Foto: Energoatom via AP/TT

Kontakten har brutits med det fjärrövervakningssystem som sänder från kärnkraftverket Zaporizjzja, meddelar det internationella atomenergiorganet IAEA.

Nyheten är oroande, då samma sak hände i tisdags på det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl.

Varför dataöverföringen har upphört från Zaporizjzja, som är Europas största kärnkraftverk, är än så länge oklart.

"IAEA:s fjärrövervakningssystem som övervakar utrustning vid kärnkraftanläggningar runt om i världen är en viktig komponent i vårt säkerhetsarbete i Ukraina och globalt," säger IAEA:s chef Rafael Grossi i ett uttalande.

Läs mer: Vattenfall stoppar leveranser av ryskt kärnbränsle

Ryska styrkor attackerade och tog kontroll över Zaporizjzja den 4 mars och under onsdagen rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax att de 240 man från de ukrainska styrkorna som hade varit kvar och vaktat anläggningen lämnat området.

– För närvarande sköts kärnkraftverket enligt rutinerna, sade en rysk officer enligt ryska Interfax då.

Tjernobyl bortkopplat från elnätet

På onsdagen kom också nyheten att Tjernobyl blivit helt bortkopplat från elnätet efter att en kraftledning skadats till följd av striderna, enligt den ukrainska statliga eloperatören Ukrenergo.

Arbetet med att reparera kraftledningen hade inte kunnat göras på grund av strider som pågick i området och det fanns därför inte någon möjlighet att "återupprätta nätet", skrev Ukrenergo.

Trots avbrottet bedömer IAEA att bristen på ström inte har någon "kritisk inverkan på säkerheten" vid Tjernobyl.

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt