IAEA: Snart har Iran kärnvapen

2011-11-07 09:23  

Iran har kunskapen, tekniken och resurserna att bygga kärnvapen. Det säger västerländska diplomater som tagit del av en ny rapport.

International Atomic Energy Agency, IAEA, är en internationell organisation vars syfte är att lobba för att använda kärnkraft i fredliga sammanhang.

Denna vecka väntas IAEA komma med en rapport om situationen i Iran.

Flera medier, bland annat Washington Post och CNN har talat med västerländska diplomater och experter som tagit del av rapporten.

I rapporten framkommer att iranska forskare har kunnat tillskansa sig nyvunnen kunskap om kärnvapen tack vare en hjälpande hand från ryska, pakistanska och nordkoeranska vapenforskare.

Inom månader kan ett färdigt kärnvapen vara framtaget.

Västerländska statsmakter har sedan en tid tillbaka riktat starka misstankar mot att Iran utvecklar ett kärnvapenprogram förklätt i civil kärnkraftsforskning.

USA, EU och dess allierade har därför satt upp ekonomiska sanktioner mot Iran.

Enligt Washington Post innehåller den nya rapporten från IAEA mer detaljerad information om den senaste iranska forskningen. Det framkommer att forskningen är långt mer ambitiös än vad man tidigare trott.

CNN rapporterar att det bland annat finns detaljerade ritningar för hur en kärnvapenspets ska se ut.

USA:s president Barack Obama uppges ha tagit upp rapporten under G20-mötet i Cannes. Han väntas även fortsätta att diskutera situationen med Kinas ledare de kommande veckorna.

En västerländsk sanktion som nämnts som en reaktion på rapporten är riktad mot den iranska centralbanken. En annan lösning är att få arabiska allierade att inrätta ett handelsembargo mot iransk oljehandel utan att få oljepriserna att skena.

Konsekvenserna av rapporten från IAEA kan få kännbara konsekvenser för oljepriset då Iran är en väsentlig spelare på den globala energiarenan.

Iran exporterar omkring 2,4 miljoner fat olja dagligen.

Saudiarabien exporterar omkring 4 miljoner fat olja dagligen.

Just nu har USA omkring 30 krigsfartyg parkerade i den Persiska Gulfen.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt