IAEA: Låga priser ett problem för kärnkraften

2016-05-04 07:11  
Foto: Alamy

Lägre elpriser och avvecklingsplaner ställer till det för kärnkraften: Resursbehovet har förändrats, enligt en rapport från det internationella atomenergiorganet IAEA.

De flesta rekommendationer som IAEA gjorde efter en större granskning av svensk kärnkraft 2012 har åtgärdats.

– Betydande framsteg har gjorts på de flesta områden. 20 av 22 rekommendationer och alla 17 förslagen som identifierades 2012 har avslutats, säger Georg Schwarz, den schweiziske experten som har lett den gångna veckans uppföljning av 2012 års granskning, på en webbsänd presskonferens.

Det som återstår är enligt IAEA:s inspektörer, som utöver tre IAEA-anställda inkluderat experter från åtta länder, att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) gör en omfattande utvärdering av resursbehoven både internt och inom industrin.

– Vi går ju från en situation där det för några år sedan fanns förslag om att bygga ny kärnkraft, till förslag om avveckling. Då måste man ta hand om det avfall som blir, det kommer vara en stor utmaning de närmaste åren. Det är klart, det kan ju också påverka kompetensbehovet, säger Mats Persson, SSM:s generaldirektör.

Dessutom vill IAEA se att regler och riktlinjer blir mer tillgängliga för kärnkraftsindustrin och andra berörda parter. Persson tolkar det som att det finns ett behov av bättre information på nätet.

IAEA-experterna anser också att regeringen borde utveckla sin beredskapsplan för krishantering vid nödlägen med en grundlig riskvärdering.

Enligt Mats Persson hänger det samman med att det finns verksamhet med strålning i dag som inte omfattas av den nationella beredskapsplanen.

En slutrapport från de nio dagarnas undersökning som nu har avslutats kommer att överlämnas till Sveriges regering i sommar.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Kärnkraft IAEA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt