IAEA granskar svensk kärnsäkerhet

2012-02-06 13:30  

Internationella atomenergiorganet IAEA granskar nu för första gången strålsäkerhetsarbetet i Sverige. Att det finns vissa brister har redan konstaterats.

I dag måndag anlände 26 utländska experter på strålsäkerhetsarbete till Solna, och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som är inhyst i ett stort modernt kontorskomplex.

De ska nu under två veckor framåt utvärdera hur Sverige följer IAEA:s regler och krav på strålsäkerhet. Bland annat ska de delta i inspektioner ute på fältet, på bland annat kärnkraftverk och inom sjukvården.

Strålsäkerhetsmyndigheten har förberett sig under ett helt års tid och själva jämfört svenska regler och det svenska strålsäkerhetsarbetet i förhållande till IAEA:s. I de flesta fall uppfyller man IAEA:s standarder men man har också upptäckt brister inom olika områden. Exempelvis:

* SSM uppfyller bara delvis de internationella reglerna när det gäller säkerhet för radioaktiva strålkällor.

* Man uppfyller inte riktigt standarderna när det gäller att utföra sannolikhetsbaserade säkerhetsanalyser.

* Man brister också i arbetet att beräkna stråldoser för personalen vid kärntekniska anläggningar.

* Reglerna för hur använt kärnbränsle hanteras bör ses över.

* SSM behöver också försäkra sig om att man har kompetent personal framöver. Exempelvis anses krisorganisationen sårbar inom vissa områden, där bara ett fåtal personer sitter inne med nyckelkunskaper.

Granskningen som startas i dag rör alltifrån regeringens arbete, till krisberedskap och kärnsäkerhet. Den beställdes av regeringen med miljöminister Andreas Carlgren, c, i spetsen för två år sedan och är den första IRRS-utvärdering som hittills gjorts i Sverige. Alla kärnkraftsländer i EU ska genomgå en sådan var tionde år. IRRS står för Integrated Regulatory Review Service.

Fredagen den 17 februari kommer en första presskonferens att hållas kring resultaten av IAEA:s Sverigegranskning.

Mer om: IAEA SSM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt