IAEA får bas i Fukushima

2012-10-22 14:32  

Kärnenergiorganet IAEA och japanska staten ska tillsammans bygga en forskningsbas i Fukushima för att studera strålningen långtidseffekter.

Länet Fukushima har tidigare begärt att IAEA ska upprätta en bas i länet för att studera strålningsnivåerna i de avspärrade områdena kring det havererade kärnkraftverket Fukushima Daiichi. IAEA har dock inte kunnat säkra finansieringen av en sådan forskningsbas.

Nu gör japanska staten gemensam sak med IAEA. Man ska studera olika metoder att ta hand om förorenat avfall och hur man ska sanera områden så att de invånare som evakuerats kan flytta tillbaka snarast möjligt.

Fortfarande ett och ett halvt år efter naturkatastrofen och kärnkraftolyckan är 110000 invånare evakuerade från smittade områden i Fukushima.

IAEA väntas använda sig av experter från Vitryssland, Ukraina och Ryssland som deltog i forskningen i området runt Tjernobyl där en reaktor exploderade 1986.

Japanska regeringen och länet Fukushima planerar att öppna en fullt utrustad forskningsanläggning till januari nästa år.

Håkan Abrahamson

Mer om: IAEA Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt