Hushållsmaskiner håller allt sämre

2015-03-02 11:17  

Antalet hushållsmaskiner som slutar fungera inom fem år har fördubblats mellan 2004 och 2012 visar en tysk undersökning.

I en omfattande och ännu inte avslutad undersökning utförd av tyska miljöministeriet framgår att andelen fem år gamla hushållsmaskiner som byttes ut för att de hade slutat fungera 2012 var 8,3 procent jämfört med 3,5 procent 2004.

Livslängden för vitvaror som tvättmaskiner och kylskåp minskade med 1 år till 13 mellan åren 2004 och 2012. För två tredjedelar av dessa maskiner berodde bytet på ett tekniskt fel, rapporterar dpa.

När det gäller byte av tv-mottagare är det snarare den tekniska utvecklingen som får konsumenterna att byta apparat, konstaterar undersökningen. Över 60 procent av de platt-tv-apparater som byttes 2012 fungerade. Endast en fjärdedel byttes för att de inte fungerade.

Vid nyinköpen 2012 var den ersatta tv-apparaten i snitt 5,6 år gammal.

Studien ska vara klar i slutet av året och ska resultera i rekommendationer till tillverkare, användare och lagstiftare. Initiativtagarna vill se om livslängden på dessa produkter kan utökas.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt