Huset ska drivas av sol och stirlingmotor

2017-01-04 06:00  

Nybyggda projektet Hus utan sladd ska generera mer el än det själv behöver. Med hjälp av sol, vind och motor håller det värme och el igång. Likström sparar energi i bygget.

Utanför Sigtuna ligger den självförsörjande villan Hus utan sladd. Namnet syftar inte på att huset inte innehåller några sladdar - för det gör det - utan på att det ska klara sig utan anslutning till elnätet. 68 solpaneler och en vindsnurra står för elförsörjningen, men för att klara uppvärmningen under vintern är ytterligare en lösning på gång: Företaget Sisyfos, som ligger bakom bygget har precis fått en stirlingmotor levererad. Det rapporterar tidningen Elinstallatören

– Eftersom leveransen av motorn dröjde har vi fuskat och tagit in el från nätet, berättar Jens Johansson för Ny Teknik. Han är konsult och projektledare för arbetet med Hus utan sladd, som just nu testar huset genom att bo i det.

Stirlingmotorn, som drivs med pellets, ska bidra med både el och värme till huset. Den värmer upp en vattentank, och värmen därifrån sprids i huset som varmluft genom en konvektor. Skälet till att det blev en sådan lösning är ekonomi. Första alternativet var att använda vätgas till uppvärmningen, men Jens Johansson berättar att det skulle kostat för mycket när skalan är så liten. I framtiden kan det dock bli aktuellt.

För att spara på energin som går åt är huset mycket välisolerat och försett med fyrglas-fönster. En annan åtgärd för att spara el är att så mycket som möjligt i huset drivs med likström. Elinstallatören rapporterar att: belysning, kylskåp och fläktar är anslutna direkt till likspänningsnätet. Andra produkter har inte gått att hitta i DC-version, som spis, tv, disk- och tvättmaskin till exempel. ”När de ska användas måste växel­riktaren först aktiveras på en kontrollpanel. Sedan slår man av växelriktaren av igen – allt för att spara energi”.

Läs mer:

Läs mer: Bygg din egen stirlingmotor

Tanken är att huset ska generera mer el än det drar. Eftersom exempelvis stirlingmotorn inte är igång än är det inte helt klart hur mycket det kommer att bli, men enligt Jens Johansson är kalkylen att Hus utan sladd ska generera omkring 18 000 kWh per år, och förbruka mellan 7 000 och 8 000 kWh per år.

– Istället för att vara något som drar energi, blir huset något som producerar energi, säger han.

Här kan du se en demonstrationsfilm över värmesystemet i huset.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt