Hur ska oljan ersättas? Fråga Pål Börjesson direkt

2010-05-24 10:00  
Pål Börjesson är den stora auktoriteten i Sverige på biobränslen. Han är agronom från SLU i Uppsala, har doktorerat på miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola och är i dag docent på institutionenTeknik och Samhälle på Lth. Foto: Lars Anders Karlberg

I dag presenterar energiforskaren Pål Börjesson en ny rapport om svenska biodrivmedel. Du som har frågor om klimatnyttan med olika biobränslen kan ställa frågor direkt till Pål Börjesson.

För första gången har forskare tagit ett samlat grepp om svenska biodrivmedel och analyserat vilken miljöpåverkan de har - både i förhållande till varandra och till de fossila alternativen bensin och diesel.

Rapporten heter "Livscykelanalys av svenska biodrivmedel och är författad av Pål Börjesson, Linda Tufvesson och Mikael Lantz vid avdelningen för miljö- och energisystem på Lunds tekniska högskola.

Mejla din fråga till Ny Teknik
Pål Börjesson är internationellt erkänd auktoritet på området biodrivmedel och han har erbjudit Ny Teknik att svara på läsarnas frågor.

Gör så här:

Mejla din fråga till redaktion@nyteknik.se och underteckna med ditt fullständiga namn och din e-postadress.

Ny Tekniks redaktion kommer att sammanfatta frågorna och svaren och pubicera en artikel utifrån detta i samband med utgivningen av Ny Teknik nummer 23 om två veckor.

De drivmedel som har studerats är:

1. Biogas från sockerbetor, vall, majs samt restprodukter i form av hushållsavfall, industriavfall och gödsel.

2. Biodiesel från raps

3. Etanol från vete och sockerbetor samt etanol från sockerrör från Brasilien.

4. Samproduktion av biogas och etanol från vete.

Läs hela rapporten här.

Läs Ny Tekniks artikel om rapporten här.

Marie Alpman

Mer om: Biogas Bioenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt