Hummer flyttar in i vindparken

2013-05-03 14:07  

3000 humrar ska nästa år planteras ut i vindkraftparken Riffgat i Nordsjön med förhoppningen att de finner sig tillrätta bland vindkraftverken.

Flera stora vindkraftparker planeras i Nordsjön utanför Tyskland. Där består havsbotten av sand. När fundamenten som vindkraftverken placeras på kommer på plats ändras de ekologiska förutsättningarna.

Ett sätt att utnyttja detta och skapa nya ekologiska förutsättningar ska testas av Alfred Wagner institutet, Helmholz centrum för polar- och havsforskning. Med start nästa år kommer man att planera ut 3000 unga humrar, ca 10 cm långa, för att se om de vill etablera sig i vindparksområdet.

Hummer finns naturligt i trakterna kring Helgoland, som har stenig botten, där humrarna kan gömma sig i hålor på dagarna för att bli aktiva på natten. Under det treåriga projektet vill forskarna undersöka om hummer kommer att trivas i området, om vilda humrar kommer att söka sig till Riffgat och hur andra havslevande djur och växter etablerar sig.

Efter hård utfiskning under 1950- och 60-talen har hummerbeståndet kring Helgoland haft svårt att återhämta sig. Forskningsprojektet ska utröna om det är möjligt att öka beståndet i den här typen av konstgjord havsmiljö. Försöket har fått anslag på 700000 euro och görs i samarbete med vindkraftoperatören Riffgat GmbH.

Håkan Abrahamson

Mer om: Ekosystem hummer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt