Höstbudgeten: Miljardsatsning på solceller

2017-09-20 08:34  

Regeringen vill att svenska folket skaffar solceller. I budgeten för 2018 föreslås en satsning på över 2,7 miljarder kronor de kommande tre åren.

Fler svenskar ska få stöd att investera i solceller. Stödet ökar med 200 miljoner kronor i år och med 525 miljoner kronor i budgeten för 2018.

I dag ligger stödet på 390 miljoner, men föreslås alltså nästa år bli 915 miljoner kronor – en ökning med 135 procent. Regeringen vill därefter satsa 915 miljoner kronor per år fram till 2020.

– Solceller kommer att spela en viktig roll i ett framtida hållbart energisystem. I dag står 3 000 hushåll i kö för att ta del av regeringens solinvesteringsstöd. Därför lägger vi 200 miljoner kronor redan i höst och ytterligare 525 miljoner kronor nästa år för att ta bort kön och öka takten i utbyggnaden. Vi vill också göra det enklare att söka stödet, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

För hushåll som sätter solceller på taket föreslår regeringen också en höjning av stödet till 30 procent av investeringskostnaden för alla stödmottagare. Idag är stödet 20 procent av investeringskostnaden.

Peter Ottsjö

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt