Höjd säkerhet vid Forsmark och Oskarshamn

2012-06-21 09:34  

Höjd vaksamhet och fler kontroller har införts tills vidare även vid kärnkraftverken Oskarshamn och Forsmark efter att sprängmedel hittats på en truck vid Ringhals.

Samtliga svenska kärnkraftverk har höjt sin skyddsnivå till så kallad gul nivå, den näst lägsta på en fyrgradig skala, uppger Strålskyddsmyndigheten, SSM.

Det är kärnkraftverken själva som beslutar när det är befogat att höja nivån vilket innebär att vissa förutbestämda skyddsåtgärder.

- Vi följer händelseutvecklingen noga och har en ökad vaksamhet. Vi gör också fler stickprovskontroller av personer som träder in på området, säger Anders Österberg, informationschef på Oskarshamns kärnkraftverk.

Fler personer än vanligt kommer tills vidare att få passera kärnkraftsverkets sprängmedelsdetektor - bombsniffer - innan de tillåts komma in på området.

Utöver denna kontroll måste de passare de ordinarie säkerhetsspärrarna: en röntgenkontroll som liknar den vid en flygplats samt en check av att fingeravtryck matchar identiteten.

För gods och fordon görs alltid en sprängmedelskontroll med hjälp av bombhundar, uppger Anders Österberg.

- Inget gods får föras in på området utan att det förts sökts av med hjälp av hundar. Nu höjs vaksamheten ytterligare.

Information om upptäckten av sprängmedel vid Ringhals och om den höjda skyddsnivån har gått ut till alla anställda.

- Vi är förbryllade över det inträffade och kommer att ha höjd säkerhets tills vi får mer information, säger Anders Österberg.

Vid Forsmark kan Tomas Hägg , biträdande kommunikationschef inte kommentera vilka åtgärder som vidtagits. 

- Vi har en förhöjd skyddsnivå och får fortlöpande information från polisen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han säger att det inte är vanligt att säkerheten höjs till gul nivå.

- När vi senast höjde skyddsnivån kan jag inte kommentera, men det är inte vanligt. Det senaste kända fallet är Greenpeace-intrånget som skedde här för några år sedan.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt