Höjd beredskap efter ny läcka i Fukushima

2013-08-21 10:38  

Japanska kärnkraftinspektionen NRA ser allvarligt på den nya vattenläckan på 300 ton i Fukushima och rankar händelsen som en trea på den åttagradiga Ines-skalan.

Läckan kommer från en av de 226 likadana tankar som står på området och lagrar vatten som kontaminerats i arbetet med att kyla de havererade reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi. Varje tank rymmer 1000 ton vatten.

Från att i måndags ha avfärdat utsläppet som en anomalitet på den åttagradiga Ines-skalan ser nu NTA allvarligare på utsläppet och ger det en trea. I samband med explosionerna och härdsmältorna i mars 2011 klassades olyckan som en sjua, lika allvarligt som händelserna i Tjernobyl i april 1986.

Det här utsläppet kommer vid sidan av uppgifterna om att 300 ton grundvatten per dygn smittas av radioaktivitet, vatten som rinner från bergen och passerar kärnkraftverket på vägen mot havet. Här diskuteras att eventuellt frysa marken för att minska utflödet i havet.

Men den senaste läckan kommer alltså från en av tankarna. Vattnet bedöms ha runnit ner i marken, och innehåller cesium och strontium. Mätningar från en vattenpöl gav strålningsnivåer på 100 millisievert per timme. Det är fem gånger den årliga dos som japanska kärnkraftarbetare får utsättas för.

Premiärminister Shinzo Abe uttryckte nyligen tvivel om att ägaren till kärnkraftverket, energibolaget Tepco, är kapabelt att hantera avvecklingen av kärnkraftverket, ett arbete som kommer att ta minst 40 år. Abe har antytt att staten kan behöva gå in och hjälpa Tepco med hanteringen av situationen i Fukushima.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt