Högre halter flamskyddsmedel i barn än mammor

2014-12-11 12:38  

Småbarn har högre halter av bromerade flamskyddsmedel i blodet än deras mammor. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet.

Småbarnen hade två till tre gånger högre halter jämfört med mammorna. Halterna hos barnen var dock låga och inte i närheten av de nivåer som anses farliga.

Bromerade flamskyddsmedel används i olika konsumentvaror, till exempel möbler och plastmaterial, för att öka brandsäkerheten. Människor exponeras för kemikalierna främst via mat och damm.

Leena Sahlström har i sitt avhandlingsarbete analyserat blodprover från flera kvinnor och deras 11-15 månader gamla barn. Hon har även analyserat damm från deltagarnas hem, bröstmjölksprover och ett antal representativa matprover.

Hur mycket bromerade flamskyddsmedel personerna fick i sig från mat respektive damm uppskattades och jämfördes med de koncentrationer som fanns i blodet.

- Dammet verkar spela en stor roll för den exponering vi utsätts för, speciellt gäller detta för små barn men även intaget av bröstmjölk verkar bidra till barnens högre halter i blodet. För mammorna är maten viktigare än dammet som exponeringsväg för bromerade flamskyddsmedel, säger Leena Sahlström vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Trots att flera bromerade flamskyddsmedel förbjöds för ungefär tio år sedan finns de fortfarande kvar i gamla produkter i vår omgivning och även i utomhusmiljön.

Dessutom har andra bromerade kemikalier, så kallade nya bromerade flamskyddsmedel, introducerats på marknaden för att ersätta dem som har förbjudits.

- Vi kunde påvisa en del nya bromerade flamskyddsmedel i hushållsdamm samt i vissa matprover, men även i blodet från några av deltagarna. Därför är det viktigt att hålla ögonen på dessa ersättningskemikalier i framtiden, säger Leena Sahlström.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Linda Nohrstedt

Mer om: flamskyddsmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt