Höga halter bly i smycken

2009-03-18 14:49  

Var fjärde smycke som testats av Kemikalieinspektionen innehöll höga halter av bly. Det värsta skräckexemplet innehöll hela 38 procent bly.

Kemikalieinspektionen upptäckte höga halter av bly i 25 av 100 analyserade smycken i ett inspektionsprojekt under fjolåret. ”Höga halter” innebär i sammanhanget mer än 0,1 viktprocent. En del smycken överskred gränsen med råge. Det värsta exemplet innehöll så mycket som 38 procent bly.

– Det är en helt oacceptabel hög halt, säger Marcus Hagberg på Kemikalieinspektionen i ett uttalande.

Smyckestillverkare tillför bly i billiga smycken för att de ska kännas tyngre och mer exklusiva. Ofta är de avsedda för barn, och i exempelvis Japan och USA har det inträffat allvarliga förgiftningar och till och med dödsfall när barn svalt delar av smycken. Det kan även uppstå miljöproblem när smycket slängs.

Kemikalieinspektionen har tidigare i ett regeringsuppdrag föreslagit 0,1 viktprocent som en förbudsgräns för bly i smycken och accessoarer.

Myndigheten analyserades även halten av nickel i smyckena. Det visade sig att två smycken överskred nickelreglerna, vilket ledde till att Kemikalieinspektionen polisanmälde de ansvariga företagen.

Charlotta von Schultz

Mer om: Gift bly

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt