Höga halter av bisfenol A i svenska kassakvitton

2010-10-14 15:53  

Höga halter av det hormonstörande ämnet bisfenol A har uppmätts i svenska kvitton. Halterna var 1000 gånger högre än i de nappflaskor som förbjudits i flera länder visar en ny svensk studie.

- Jag blev förvånad över att halterna var så höga, säger miljökemisten Tomas Östberg vid Jegreliusinsititutet vid Jämtlands läns landsting och en av författarna till studien.

Fyra familjer fick under två månader spara alla sina kvitton som sedan analyserades. Resultatet visade att de i genomsnitt innehöll 1,4 procent bisfenol A, det vill säga 1000 gånger högre halt än i de nappflaskor av polykarbonatplast som förbjudits i vissa länder.

Studien kompletterades med parkeringsbiljetter, fruktdisketiketter, kölappar, uttagskvitton och olika biljetter. Där var halten i genomsnitt 1,6 procent.

Allra högst var halterna i parkeringsbiljetter och busskvitton.

- Framförallt kassapersonal exponeras för bisfenol A. En schweizisk studie har till exempel visat att en kassörska som jobbar hela dagen med kvitton får en exponering som är nästan dubbelt så hög som den normala, säger Tomas Östberg.

Forskarna kunde också konstatera att ämnet lossnar från kvittona och sprids. Bisfenol A hittades i fodret på plånböcker och på 20-kronorssedlar. Där var emellertid halterna lägre än på kvittona.

Det är så kallade termopapper som innehåller bisfenol A. Det ändrar färg när det utsätts för värme vilket gör att det inte krävs toner eller färgband vid utskrifter. Bisfenol A används som framkallare i denna typ av papper som är mycket vanligt i kvitton av olika slag.

I somras publicerades två uppmärksammade studier i USA och Schweiz som visade på höga halter av bisfenol A i kvitton.

- Men det har tidigare inte funnits någon undersökning av svenska kvitton, säger Tomas Östberg.

Alla de tre stora livsmedelskedjorna i Sverige, ICA, Coop och Axfood, har meddelat att de tänker byta ut alla kvitton som innehåller bisfenol A.

- Det har tagit lite längre tid än vad vi först trodde, men inom kort kommer vi att byta till ett termopapper som inte innehåller bisfenol A , säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

Bisfenol A, som förkortas BPA, är förbjudet i nappflaskor och produkter för små barn i Kanada sedan två år. Danmark beslutade i slutet av mars som första EU-land om ett temporärt förbud för BPA i produkter för barn mellan 0 och 3 år. Inom EU pågår en utredning men det finns inget generellt förbud i Europa.

Ämnet är vanligt och används som tillsatsämne i polykarbonatplast.

Bakgrunden till att ämnet är omdiskuterat och förbjuds i vissa länder är rapporter som pekar på hormonstörande effekter.

Tomas Östberg uppmanar alla som använder termopapper att gå över till bisfenolfria alternativ.

- När det finns ett alternativ tycker jag att man ska välja det där det finns en misstanke om att ämnet är farligt, säger han.

Testa om kvittot är av termopapper

För att testa om kvittot är gjort av termopapper värmer du det till exempel genom att hålla en tändare under pappret. Om det färgas kraftigt är det ett termopapper. Alla de svenska kvitton som var gjorda av termopapper i den svenska studien innehåll bisfenol A.

Marie Alpman

Mer om: Bisfenol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt