Hitta bästa badplatsen på webben

2008-07-30 09:38  

Bra eller dåligt vatten på badplatsen? Kolla på webben innan du sticker till stranden. EU öppnar idag en ny tjänst där vattenkvaliteten på tusentals badplatser i Europa rankas.

”Water watch – eye on the earth” kallas projektet som har utvecklats av European Environment Agency, och där Microsoft gratis ställt upp med karttekniken.

Genom att zooma in land, strand och badplats kan besökaren få en uppfattning om vattenkvaliteten. Grön symbol betyder godkänt, röd nedsmutsat och gul att uppgift saknas.

Rankningen bygger på de olika ländernas egna mätningar av vattenkvaliteten, och EEA kan som organisation inte gå i god för att uppgifterna är korrekta. Förra året sa EU-kommissionen att misstankar finns att vissa länder ”mörkar” uppgifter om vattenkvaliteten för att dölja utsläppsproblem.

EEA har fått gratis hjälp att utveckla sajten från Microsoft, uppenbarligen i en charmkampanj där den amerikanska mjukvarujätten vill visa upp sig från den ljusa sidan i skuggan av de olika antitrustdiskussioner som företaget och EU-kommissionen haft de senaste åren.

EEA säger dock till nyhetsbrevet Euractiv att man välkomnar liknande initiativ från andra företag, men att man även då vill ha tjänsten kostnadsfritt.

Water Watch är första steget i ett femårigt miljöprogram för att på ett enkelt sätt informera EU-medborgarna om kvaliteten på jord och luft.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt