Historiskt - Vindkraften slog kärnkraften

2015-06-02 13:14  
Vindkraften nådde under söndagen 3 403 megawatt i momentan producerad effekt, medan kärnkraften - som går på sparlåga på grund av flera stillastående reaktorer - producerade 3 378 megawatt. Foto: TT

De senaste dagarna producerade vindkraften mer el än kärnkraften. Det är sannolikt svenskt rekord.

Statliga Svenska kraftnät redovisade i söndags siffror för elproduktionen som visade att vindkraften som energislag producerade mer el än kärnkraften.

Vindkraften nådde under söndagen 3 403 megawatt i momentan producerad effekt, medan kärnkraften - som går på sparlåga på grund av flera stillastående reaktorer - producerade 3 378 megawatt.

Samma fenomen inträffade i måndags som ju liksom söndagen var en blåsig dag i Sverige. Men i dag tisdag har kärnkraften gått om vindkraften igen.

Enligt Svenska Kraftnät är det sannolikt första gången som vindkraften slagit kärnkraften. Några säkra siffror har man inte. Men myndighetens pressekreterare Olof Klingvall har gått igenom siffrorna för åren 2012-2015 och inte sett liknande siffror förrän nu i månadsskiftet maj-juni.

- Det är rimligtvis första gången det inträffar eftersom vindkraften byggts ut kraftigt de senaste åren samtidigt som tillgängligheten till kärnkraften just förra veckan och denna vecka är ovanligt låg, säger Olof Klingvall.

Sammantaget står sju reaktorer stilla. De producerar alltså ingenting just nu, vilket är mycket sällsynt.

Enligt Vattenfall beror detta främst på revisioner och bränslebyten, samt på att Ringhals 2 och Oskarshamn 1 brottas med teknikproblem.

De reaktorer som är under revision är Ringhals 1 och 3, Forsmark 1 samt Oskarshamn 3. Samtidigt pågår stora moderniseringsarbeten på Oskarshamn 2.

- Normalt, alltså över tid, står vindkraften för omkring 10 procent av elproduktionen, kärnkraften för drygt 40 procent av elproduktionen, vattenkraften för ungefär lika mycket och resterande är kondens- och värmekraft från till exempel värmekraftverk, konstaterar Olof Klingvall.

Här kan du se vilken effekt som energislagen producerar just nu. Scrolla ned till Produktion och gå in på tabellen.

Enligt Anders Österberg, informationschef på Oskarshamnsverket, planerar man dock att dra igång O1:an igen nu på fredag. Den ska nå full effekt inom några dygn.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt