Hetaste tipsen inför årets Nobelpris

2013-10-07 08:29  

Klick-kemi, upptäckten att cancer inte är en enda sjukdom samt dna-nanoteknik. Det är några av förhandstipsen till årets Nobelpris.

Varje år vaskar det amerikanska företaget Thomson Reuters fram vilka forskare som har citerats mest under de senaste 20 åren. Resultatet blir en lista över heta nobelpriskandidater.

Föga förvånande finns Higgs-bosonen med bland tipsen för fysikpriset. In kvalar även supraledning i järnbaserade material liksom forskning på planeter som befinner sig utanför vårt solsystem – så kallade extrasolära planeter.

Hett inom kemi är kombinationen av dna och nanopartiklar av metall. Även klick-kemi, där enkla byggstenar pusslas ihop till komplicerade molekyler, sticker ut. Ames test som avslöjar om en kemikalie kan vara cancerframkallande är den tredje kandidaten.

Vilka av våra gener som slås på i olika delar av kroppen styrs genom en kemisk förändring som kallas dna-metylering. Området pekas nu ut för Nobelpriset i medicin. Autofagi, en metod som våra celler använder för att bryta ner och återanvända utslitna delar, kvalar också in. Det gäller även upptäckten att cancer inte är en enda sjukdom.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nobelpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt