Het strid mellan geoenergi och fjärrvärme

2016-07-07 16:55  
Foto: TT

Geoenergin är på frammarsch – till fjärrvärmeförespråkarnas förtret. Striden mellan energikällorna var bland de hetaste under Almedalsveckan. I år igen.

I Sverige finns 450 000 geoenergianläggningar och vi är det land i världen med mest geoenergi, eller bergvärme, per capita. Och utvecklingen går geoenergins väg.

– Detta är inte längre bara något för villor Det har skett ett stort paradigmskiftet med de stora system vi ser allt fler av för kommersiella fastigheter, säger Jonas Häggqvist, vd för energibolaget Adven.

Han fortsätter:

– Det är ett fruktansvärt effektivt system när man ska ha både värme och kyla av fastigheter. Då kan man säsongslagra i berget och ta kyla sommartid.

Men på Adven och Ny Tekniks Almedalsseminarium kom invändningen från publiken att man borde använda sig av den fjärrvärme som finns, eftersom det är ett grönt energialternativ.

Fjärrvärmeföretagens ståndpunkt är också att Boverkets byggregler inte borde gynna geoenergin, som de gör i dag. Där är det nämligen köpt energi som räknas, vilket missgynnar fjärrvärmen.

Johan Tjernström är energistrateg på Akademiska Hus och deltog i paneldebatten.

– Det viktigaste, och det vi först och främst tittar på, är att ha en energieffektiv fastighet. Sedan väljer vi den bästa energikällan, säger han.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt