Het metall utvinns i Finland

2009-01-27 13:40  
Olle Sirén

Den första litiumgruvan inom EU kan öppnas inom kort i Finland. Litium är en het metall för elbilars batterier. - Vi har redan en kund som vill köpa allt litium vi kan få upp, säger Olle Siren, vd för gruvföretaget Keliber Oy.

Litiumgruvan som planeras kommer att ligga fem mil från Karleby, i finska Österbotten. Området har under ett halvt sekel varit känt för sin goda tillgång på litium. Men de planer som tidigare fanns på gruvdrift lades på hyllan eftersom marknadsvärdet inte var så högt. Men nu är litium en dyr metall, framför allt för tillverkare av litiumbatterier till elbilar. Även nya mobiltelefoner och bärbara datorer innehåller litiumbatterier, precis som kameror och musikinstrument.

Priset låg i början av 2000-talet på 2 000-2 500 dollar/ton.

- Men idag kan man för den bästa kvaliteten på litium få 12 000-13 000 dollar per ton, annars runt 8 000 dollar, säger Olle Siren.

Om allt går som planerat blir gruvan i finska Österbotten först ut inom EU att utvinna litium. Mycket stora tillgångar har upptäckts i de elva förekomster som Olle Siren idag känner till.

- I gruvan där vi borrat finns 3 miljoner ton litium men vi kan lätt hitta 25-30 förekomster till i området, som är 500 kvadratkilometer stort, säger Olle Siren.

Företaget har fått både grovlicens och miljötillstånd och det är bara att börja bygga, enligt Olle Siren.

Enda haken är finanserna. Keliber Oy ägs till 68 procent av det norska företaget Nordic Mining och hittills har norrmännen inte gett klartecken för gruvprojektet.

- Projektet är nummer 1 för norrmännen men finanskrisen har inneburit att det kan dröja några månader innan det blir klart, tror Olle Siren.

Gruvan kan om Nordic Mining öppnar plånboken börja utvinna litium redan nästa år. Intill gruvan kommer även en biogasanläggning att byggas, som ska försörja gruvan med gas.

6 000 ton litium per år planerar Keliber Oy i ett första skede utvinna.

- Litiumbranschen är så het nu att vi redan har en kund som vill köpa allt vi får upp, säger Olle Siren.

Litium

Litium är ett grundämne som upptäcktes av svensken Johan August Arfwedson 1817. I ren form är litium en silvervit mjuk metall som snabbt oxideras i luft och vatten.

Litium används främst i olika legeringar, i batterier och i mediciner mot bipolärt syndrom. Litium har även tidigare använts för framställning av vätebomber.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt