Herbertdagen blir slutförvarsdag

2010-09-30 15:17  
Slutförvaret 500 meter ned i berget i anslutning till Forsmarks kärnkraftverk kommer att bli ett av Sveriges största byggprojekt.

Den 16 mars nästa år, när Herbert har namnsdag, kommer kärnkraftsbolaget SKB att lämna in sin ansökan om att få bygga ett slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark.

Det är första gången som Svensk Kärnbränslehantering SKB preciserar ett datum för när ansökan ska lämnas till Strålsäkerhetsmyndigheten SSM och Miljödomstolen.

Tidigare talades om strax före årsskiftet. Nu säger SKB att man planerar att lämna in sin ansökan den 16 mars.

I dag lade man fram den tionde forskningsrapporten om slutförvaret – Fud 2010.

SKB anser nu att man har den kunskap som behövs för att bygga ett slutförvar enligt den svenska KBS-3-metoden – det vill säga med tre säkerhetsbarriärer.

  1. Urberget som skyddar mot naturkatastrofer
  2. Kapseln med två höljen – stål och koppar
  3. Bentonitlera som skyddar kapseln och hindrar läckage

Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Mkg är inte lika övertygade som SKB om säkerheten i KBS-3-metoden.

- Det finns stora luckor i kunskapen om hur kopparkapslarna i slutförvaret kan brytas ned, skriver Mkg och Naturskyddsföreningen i en kommentar till Fud 2010.

Men SKB kommer att lämna in en ansökan i mars nästa år. Det är helt klart.

Om SSM och Miljödomstolen ger grönt ljus kan bygget av kärnbränsleförvaret inledas 2015 och de första kapslarna börja deponeras från 2025.

I Finland använder man samma slutförvarsmetod som Sverige men har redan börjat spränga sig ned mot 500 meters djup.

Först därefter gör man analysen och skriver ansökan. I Sverige måste man få ansökan godkänd innan man får börja borra.

Det finns en suggestiv film om det finska slutförvaret, gjord av den danske regissören Michael Madsen. Filmen heter Into Eternity och visades nyligen på biografer i Stockholm, Göteborg och Lund.

Se den presentation av Fud-rapporten som presenterades vid ett pressmöte på SKB i dag den 30 september. Länk här till höger.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt