Hemligt program skulle göra Sverige självständigt på kärnbränsle

2015-10-16 15:37  
Den svenska atombomben.

Ett statligt bolag drev ett svenskt anrikningsprojekt under åren 1967-1975. Målet var att göra Sverige självförsörjande på kärnbränsle.

Det tidigare okända anrikningsprogrammet drevs tillsammans med ett antal svenska myndigheter, företag och universitet.

Projektet kom så långt att de flesta av de svårare tekniska och vetenskapliga problemen var lösta eller på väg att lösas.

Det visar en genomgång av dokumentationen från programmet som gjorts av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det svenska centrifugprojektet inleddes småskaligt och utan direkt ledning. Under slutet av 1960-talet växte det till ett omfattande program inom statliga AB Atomenergi.

Målet var att Sverige 1980 skulle vara självförsörjande på kärnbränsle till det civila kärnkraftsprogrammet. I programmet ingick inte själva uranbrytningen eftersom det ansågs billigare att importera uran.

I början av 1970-talet försvann den ekonomiska drivkraften för projektet och huvuddelen av det aktiva forsknings- och utvecklingsarbetet avbröts 1974–1975.

Enligt rapporten finns ingenting som tyder på att anrikningsprogrammet hade någon koppling till den hemliga forskningen kring en svensk atombomb.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

 

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt