Hela Ringhals får startförbud

2011-09-26 14:14  

Nu ifrågasätts säkerheten hos samtliga svenska kärnkraftverk. Strålsäkerhetsmyndighet har gett körförbud för samtliga fyra reaktorer i Ringhals och ställer nya krav på både Oskarshamn och Forsmark.

Alla fyra reaktorerna vid Vattenfalls kärnkraftsverk i Ringhals står stilla sedan i går och får inte startas förrän Strålsäkerhetsmyndigheten ger klartecken.

Först fick Ringhals 2-4 körförbud och nu också Ringhals 1 efter att reaktorn i går stängdes för den årliga översynen.

Kärnkraftverket Ringhals i Väröbacka på Hallandskusten står för en fjärdedel av elproduktionen från de svenska kärnkraftverken.

Anledningen till beslutet om körförbud är att SSM misstänker brister i kontrollen av säkerhetssystemen och säkerhetsfunktionen sedan man hittat gamla svetsrester i sprinklersystemet till reaktorinneslutningen i flera av reaktorerna.

Svetsresterna i nödkylningssystemet är från arbeten som gjordes för många år sedan och borde ha upptäckts tidigare menar SSM.

- Man har uppenbarligen trott att provtagningarna varit mer heltäckande än de verkligen varit, säger Leif Karlsson, enhetschef på SSM till Ny Teknik.

Ringhals måste nu utreda varför man under en längre tid genomfört prover som inte fungerat tillfredsställande.  Den utredningen ska redovisas för SSM senast den 15 november.

För att ta reda på om liknande kontrollproblem finns vid de andra kärnkraftverken – Eonägda OKG och Vattenfallsägda Forsmarks Kraftgrupp – kräver SSM en total genomgång av säkerhetskontrollerna.

- Det är ett allvarligt beslut som vi har tagit mot Ringhals. De övriga kommer lindrigare undan, men de måste också analysera sina provtagningsrutiner och rapportera in till oss, säger Leif Karlsson.

Samtliga tre kärnkraftsbolag måste nu gå igenom sina kontroller, provtagningar och analyser och skicka in materialet till SSM.

- Vi tillsätter en expertgrupp som sedan granskar materialet, säger Leif Karlsson till Ny Teknik.

Greenpeace genomförde i dag på morgonen en aktion mot Ringhals och belyste kärnkraftverket med stora strålkastare och texten ”Sveriges säkraste reaktor?”.

Samtidigt polisanmälde Greenpeace vd:n för Ringhals AB, Bertil Dihné.

- Ringhals företagsledning har visat sig oförmögen att komma tillrätta med säkerhetsbristerna. Dessa underlåtelser uppfyller lagstiftningens kriterier för brottlighet, säger Martina Krüger, energipolitisk talesperson för Greenpeace, i ett pressmeddelande på måndagen.

Länkar till SSM:s förelägganden:

Ringhals

OKG

Forsmark

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt