Hela listan: de 50 mäktigaste i Energisverige

2008-10-29 09:47  

Vem är det som bestämmer dagordningen i Energisverige? Ny Teknik har som första tidning identifierat de 50 viktigaste makthavarna. Hela listan följer här:

Se bildspel för nummer 1-10

Se bildspel för nummer 11-30

Se bildspel för nummer 31-50

1. Lars G Josefsson, 58Mr Clean och Mr Dirty. Miljöhjälte för några och miljöbov för andra. Han har på kort tid gjort Vattenfall till ett av de största energibolagen i Europa och samtidigt tagit täten i jakten på koldioxidläckor.

2. Tomas Kåberger, 47Trädkramaren som blev generaldirektör för Energimyndigheten. Däremellan har Kåberger hunnit bli professor, etablera sig som en av landets främsta energiexperter samt delta i en rad statliga utredningar.

3. Maud Olofson, 53Energisk minister som har gjort energieffektivisering till ett av sina paradnummer. I ett tal förra året sa hon att energisparande ”är en hörnpelare i alliansregeringens energipolitik”.

4. Michael Wood, 61USAs ambassadör satsade hårt på ”One Big Thing”, att främja svenskt-amerikanskt samarbete inom alternativ energi. Att finnas på Woods lista över clean tech-företag har gett trovärdighet hos investerarna.

5. Christian Azar, 40Salsadansande energi- och miljöprofessor på Chalmers. Hans positiva inställning till att växthuseffekten går att hejda får företagsledare och politiker runt om i världen att ta till sig hans klimatrecept.

6. Lena Ek, 50Den bloggande EU-parlamentarikern som inte väjer att ta strid med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om gasledningen genom Östersjön eller att slåss för de svenska etanolbilarnas framtid.

7. Leif Johansson, 57Leder Sveriges största företag, AB Volvo. Satt med i Göran Perssons oljekommission och finns nu med i Fredrik Reinfeldts hållbarhetskommission. Utmärkta kontakter i alla politiska läger.

8. Mikael G:son LöwNär fyra femtedelar av oljeimporten passerar Preems raffinaderier, blir vd en nyckelspelare på svenska energimarknaden. Men hur mycket styrs han av ägaren, tillbakadragne shejk Mohammed Al-Amoudi?

9. Bo Diczfalusy, 56Den grå eminensen som jobbat med energifrågor under både röda och blåa statsministrar. Chef för energienheten på näringsdepartementet. Under en period energisamordnare på Svenskt Näringsliv.

10. Håkan Buskhe, 45 Bilspeditören som blev elektrifierad. Håkan Buskhe hade gjort karriär inom det tyska logistikföretaget Schenker när han för två år sedan rekryterades till Eon Sverige bland annat för att putsa upp Eon miljöprofil.

11. Mikael Odenberg, 54Avhoppad moderat försvarsminister. Nu bas för Svenska Kraftnät och hela Sveriges elförsörjning. Högste ansvarig för Sydvästlänken, ett jätteprojekt som ska koppla in svensk vindkraftverk på stamnätet.

12. Ola Alterå, 43Chalmersingenjör som styr svensk energipolitik. Har gått från centerns ungdomsförbund, till sakkunnig i förra borgerliga regeringen, till partisekreterare, till vd för Svensk Fjärrvärme och nu statssekreterare hos Maud Olofsson.

13. Hans von Uthmann, 50Om Lars G Josefsson är Batman så är Hans von Uthmann Robin. Som Vattenfalls Nordenchef förverkligar han Josefssons visioner. Investerar nio miljarder om året i Sverige och drar in miljarder i exportintäkter på elkontrakt.

14. Lisa Sennerby-Forsse, 60Lövträdsprofesssor som leder SLU, Sveriges mest forskningsintensiva universitet, med stora satsningar på alternativ energi. Ordförande i regeringens vetenskapliga råd för klimatfrågor.

15. Anders Brännström, 63Han handlar när andra snackar. Chefen för Volvos riskkapitalbolag har länge tillhört Sveriges flitigaste investerare i nya, gröna företag. I portföljen finns energisparande teknik som är intressant för Volvo.

16. Mats Leijon, 50Elprofessor på Uppsala universitet. Prisbelönt serieentreprenör som predikar elkraft och därför tämjer vågor, vindar och strömmande vatten i ett flertal bolag. Han är ABB-snillet bakom högspänningsgeneratorn Powerformer.

17. Yvonne Fredriksson, 61 Generaldirektör med expansiva planer för årsgamla Energimarknadsinspektionen. Ekonom med lång karriär inom flera departement som redan nu förbereder övergången till fasta elnätstariffer.

18. Anders Hedenstedt, 61Gaskungen i Göteborg. Han är vd för Göteborg Energi, ordförande i Sveriges och Europas branschorganisationer och i Fordonsgas Sverige. Han vurmar för gaseldade kraftvärmeverk och gasdrivna bilar. Ryaverket är hans baby.

19. Magnus Hall, 48Som ordförande för den svenska basindustrins elbolag BasEl representerar vd:n för Holmen 23 av de företag som använder mest energi i Sverige. BasEl kräver bland annat ökad tillgång på billig el (läs: bygg ut kärnkraften).

20. Birgitta Resvik, 52Spindeln i nätet. Birgitta Resvik är ansvarig för energi- och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv. Det är hon som formulerar industrins ställningstaganden och yttranden. Det hon säger är förankrat och det som gäller.

21. Birgitta Palmberger, 58Energimyndighetens jultomte delar i år ut 800 miljoner till energiteknik. 2009 får hon en än fetare plånbok för att kunna stödja solceller, biogas och anläggningar för andra generationens biodrivmedel.

22. Anders Wijkman, 64Kristdemokrat i Europaparlamentet. Engagerad till tårar i energifrågorna. Vann striden om att industrin ska betala för utsläppsrätterna. Flyger extremt mycket, har köpt vindkraftverk i Skåne som kompensation.

23. Louise Trygg, 42 Doktorn som har recept på hur industrins energiläckor kan lagas. Har ett finger med i alla energisyltburkar både kommunalt och regionalt och tipsar om hur företag med enkla medel kan halvera sin elnota.

24. Erland Källén, 54Sveriges röst i FN:s klimatpanel. Professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet och medlem av IVA. Han sitter i regeringens vetenskapliga råd för klimatfrågor och är med och påverkar klimatpolitiken.

25. Stefan Löfven, 51Billig energi är en nyckelfråga för ordföranden för Sveriges största industriförbund, IF Metall. Många av de 400 000 medlemmarna arbetar i stålverk, gruvor, pappersbruk och andra energislukande företag.

26. Per Carstedt, 52Snabbpratande bilhandlare från Örnsköldsvik som blev Sveriges etanolkung. Bygger fabriker i Afrika, importerar 85 procent av Sveriges etanol från Brasilien och kan säga ”sustainability” på minst fem språk

27. Sten Jacobsson,58 ABB-chefen är en doldis inom svensk miljöteknik, men leder Sveriges största energieffektiviseringsföretag som gör stora pengar på effektiv kraftöverföring och annan energisnål teknik.

28. Björn Hamilton, 63 Moderat som ska göra blått grönt genom sitt dagliga id med energifrågorna i näringsutskottet, där han är gruppledare för moderaterna. Aktiv greve i Riddarhusdirektionen. Civilingenjör med bas i Djursholm.

29. Thomas B Johansson, 65Kärnfysikern som anses som en av världens främsta miljöexperter med inriktning på energi. Efter många år som FNs energiexpert utbildar han sedan sju år tillbaka Lundastudenter hur man räddar miljön.

30. Tomas Eneroth, 42IF Metalls man i Partiet (s), centralt placerad som vice ordförande i näringsutskottet. Vill att industrin ska ha gott om billig energi. Kan bli näringsminister i en socialdemokratisk regering.

31. Svante Axelsson, 51Generalsekreterare i Naturskyddsföreningen. Aktiv mot kärnkraft sedan ungdomen. Mediemedveten påhejare av avgifter och lagar hellre än rabatt på miljöbilar. Kör etanolbil och har vindsnurra i sommarstugan.

32. Bo Normark, 61Världsresenär som förespråkar nyttan med el och vindkraft. Marknadschef för ABBs kraftöverföringssystem och vd för branschorganisationen Power Circle. Pratar gärna med journalister - som gärna lyssnar och skriver.

33. Stefan Jakélius, 41Energimyndighetens främste expert på energi- och miljöteknik lockades över till Industrifonden och ska nu tredubbla fondens investeringar inom det som på svengelska kallas ”cleantech”.

34. Lena Sommestad, 51Förutom titeln som vd för Svensk Fjärrvärme kan hon stoltsera med att ha forskat i mejeribranschens förvandling från kvinnlig till manlig domän. F d miljöminister i socialdemokratiska regeringen.

35. Marie S Arwidsson, 57Ny vd på Skogsindustrierna. Lämnade nyligen ett toppjobb inom EU där hon en var en viktig kugge i att ta fram en hållbarhetsstrategi för den europeiska skogsindustrin, som ska presenteras inom kort.

36. Maria Wetterstrand, 35Ung och grön veteran som språkrör för miljöpartiet. Ekologiskt klädd biolog som vill ha bort kol, olja, kärnkraft och tror på teknikutveckling för vindkraft, solenergi och biogas. Åker kommunalt, men gillar sin bil.

37. Johan Stenebo, 47Långvägare inom Ikea, bland annat som Ingvar Kamprads assistent. Leder Ikeas nya riskkapitalbolag Ikea Greentech som ska hitta unga lovande miljö- och energiteknikbolag som kan utvecklas under Ikeas beskydd.

38. Morgan Andersson, 63Vd för Elforsk, energibranschens eget forskningsbolag som definierar prioriterade forskningsområden och lägger ut uppdrag på universitet, högskolor, konsultföretag och utvecklingsbolag. 100-150 miljoner kronor om året.

39. Pål Börjesson, 46Energiforskaren som jagar den optimala bioenergin. Han har gett svenskproducerad etanol bättre rykte. Och om produktionskedjan från grödor till jordbruksmaskiner effektiviseras blir etanolen rumsren.

40. Christian Lundberg, 52Chef för Fortum Sverige, en av de tre stora på den svenska elmarknaden. Vill göra kraftvärmeverket i Värtan koldioxidfritt och öka andelen bioenergi. Satsar också på vågkraft och elbilar.

41. Carl B Hamilton, 62Folkpartiveteran som länge drivit energifrågor i riksdagen. Har mindre central roll idag än under det tidiga 1990-talet. Vill se EU-flaggan i plenisalen och golf som avdragsberättigad motion.

42. Hans Nilsson, 63Energidebattens Stefan Holm; en statistikräv med fyrtio års erfarenhet och kontakter över hela världen. Hans nyhetsbrev är självklar läsning för dem som vill hänga med i debatten kring energieffektivisering.

43. Elisabeth Nilsson, 55Stålkvinnan som basar över en av våra mest energiintensiva näringar, som under de senaste åren förvandlats från nettoimportör till nettoexportör av stål. Första kvinnan någonsin på Jernkontorets tron.

44. Matthias Rapp, 58Oljehandlaren som blev vindkraftlobbyist. Matthias Rapp var oljetrader i London i över 20 år innan han återvände till Sverige. Han bytte olja mot vindkraft och samlade branschen i lobbyorganet Svensk Vindenergi.

45. Pär Holmgren, 44Meteorolog, numera klimatstrateg på SVT och opinionsbildare för att det går för sakta i politiken. Skriver böcker om väder och klimat, snart kommer Mat och klimat. Hårdrockare med hockeyfrilla. Blev aldrig astronaut.

46. Lotta Bångens, 41Energikonsult och ordförande i föreningen Energirådgivarna. Knuten till Dagens Nyheters klimatpanel och med egen frågespalt i tidningen. Bildar ett radarpar med Energirådgivarnas vice ordförande Hans Nilsson.

47 Mattias Goldmann, 37Yrkeslobbyist på Gröna Bilister, som belönats med Årets Hjulklapp från Motormännen. Med statligt stöd kritiserar han bensinbilarnas förbrukning samtidigt som han lovordar de bränsleslukande etanolbilarna.

48. Harry Frank, 65ABBs förre FoUchef är övertygad om att samhället drivs bäst med elektricitet. En dynamo med goda kontakter som pläderar för utbyggnad av såväl vind- vatten- som kärnkraft för att ersätta kol och olja.

49. Martina Krüger, 44Talesman i energi- och klimatfrågor samt kampanjansvarig på Greenpeace, som avslöjar ljugande kraftbolag. Miljöaktivist sedan tonåren med kärnkraften i siktet. Blev civilingenjör för att kunna kämpa bättre.

50. Johan Ehrenberg, 51Tidningsmakare med samhällsengagemang. Initiativtagare till den nya gör-din-egen-el-rörelsen. Hälften kan vi producera själva, anser han, och har småskaliga vindkraftverk och solcellspaneler till salu.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt