Hedrande, säger miljöprofessor om nomineringen till Vattenfall

2015-03-27 15:30  
Tomas Kåberger. Foto: Energimyndigheten

Vattenfall kallar in energi- och miljöprofessorn Tomas Kåberger för att hjälpa den statliga energijätten att styra in på nya spår, bort från den härdsmälta som många befarat kan inträffa om ingen görs. "Jag känner mig hedrad", säger Tomas Kåberger.

Härdsmältan är rubriken på en analys av Vattenfall som tidningen Fokus publicerade för exakt fem år sedan. (Länk till artikeln)

Artikelns författare Anders Billing beskrev ingående utvecklingen från sommaren 2000 då Lars G Josefsson efterträdde den legendariske Vattenfallchefen Carl-Erik Nyquist.

Vattenfall var obönhörligen på väg mot en härdsmälta när jakten på allt större vinster styrde Vattenfall allt längre in i en fossil kraftproduktion, menade Fokus.

Först nu, femton år efter startskottet för den stora expansionen gick, har regeringen satt ned foten och tillsatt en ny företagsledning med Magnus Hall från Holmen som vd och förstärkt styrelsen med grön energikompetens genom Tomas Kåberger och Viktoria Bergman.

- Vår förhoppning är att dess två styrelseledamöter ska bidra till att ytterligare stärka styrelsen i den strategiska ompositionering som Vattenfall behöver göra för att möta utvecklingen på marknaden, skriver näringsminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en debattartikel i Miljöaktuellt.

Viktoria Bergman har suttit i ledningen för Eon i Sverige och haft ansvar för hållbarhet, ägarstyrningsfrågor, kommunikation och affärsutveckling i både energiföretag och tung industri och konsumentföretag.

Tomas Kåberger är professor på Chalmers i industriell energipolitik, energi och miljö. Han är ordförande i Japan Renewable Energy Foundation och har tidigare varit generaldirektör för Energimyndigheten

Har du accepterad nomineringen till Vattenfalls styrelse?

- Ja. Energibolag över hela världen har problem på grund av den snabba tekniska utvecklingen. Det gäller också Vattenfall som samtidigt är ett viktigt bolag för statens finanser och Sveriges elkonsumenter. Svåra och viktiga frågor lockar mig och det var hedrande att regeringen frågade, säger Tomas Kåberger till Ny Teknik.

Har du ställt några krav i samband med att du accepterat nomineringen?

- Nej det har jag inte.

Vem ersätter du?

- Som jag förstår är det inte ett byte.

Vad kan du bidra med i Vattenfalls styrelse?

- Jag hoppas att min internationella erfarenhet och vad jag lärt om den industriella utvecklingen kan bidrag till styrelsearbetet, säger han till Ny Teknik.

Men Vattenfalls problem är inte över bara för att man nu styr in på en mer klimatvänlig väg.

Det dyra köpet av nederländska Nuon är en belastning som kommer att kosta ännu mer i tilläggsköpeskilling och avskrivningar och brunkolsverken och brunkolsbrytningen i östra Tyskland är fortfarande kvar i Vattenfalls ägo.

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vattenfall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt