Hävt förbud öppnar för urangruvor på Grönland

2013-10-28 15:29  

Grönlands parlament röstade i förra veckan för att häva förbudet mot uranexploatering, vilket väcker förhoppningar om betydelsefull produktion.

Förbudet mot uranexploatering infördes av Danmark 1988, och föregicks av undersökningar under flera årtionden som visade på goda förekomster av uran och torium i den sydligaste delen av Grönland.

Australiensiska företaget Greenland Minerals and Energy Limited, GMEL, ser nu enligt nyhetsbrevet Nucnet goda möjligheter att utvinna uranoxid, liksom zink och sällsynta jordartsmetaller i något som kallas Kvanefjeldprojektet.

I en studie utförd av GMEL 2012 visade att Kvanefjeld under lång tid framöver kan erbjuda internationellt konkurrenskraftig verksamhet som kan göra Grönland till en ledande leverantör av sällsynta jordartsmetaller och uranoxid.

Grönland har numera självstyre men är fortfarande en del av kungariket Danmark, där Danmark har kontroll över internationella affärer, dock i samråd med det grönländska parlamentet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt