Havsströmmen driver kraftverket Sabella D10

2015-05-08 11:59  
Rotordiametern är 10 meter på havsströmningskraftverket Sabella D10. Foto: Sabella

Havsströmturbinen Sabella D10 placeras på havsbotten utanför Bretagne och kopplas i sommar in på elnätet.

Den 17 meter höga och 450 ton tunga anläggningen invigdes i slutet av april i Brest. Den placeras i ett sund utanför Bretagnes kust och kommer från i sommar att generera el med effekten 1,1 MW.

Turbinen blir en av de största havsströmningsturbinerna i världen och ingår i ett franskt pilotprojekt för att testa en annorlunda metod att producera förnybar energi.

Med havsströmningskraftverk kan man få en betydligt jämnare elproduktion än från vindkraft eller solenergianläggningar.

Studier visar att det finns tusentals platser i Europa där havsströmningskraftverk skulle kunna användas. Än så länge blir turbinerna relativt dyra eftersom storskalig produktion inte har kommit igång.

Med projektet i Brest man nu studera hur turbinen påverkar miljön exempelvis när det gäller fiske och sjöfart samt sedimentrörelser kring anläggningen.

Planer finns på en större turbin, Sabella D15 med en effekt på 2 MW. Totalt bedöms i Frankrike finnas potential för havsströmningskraftverk på sammanlagt 2 till 3 GW.

Håkan Abrahamson

Mer om: Havsforskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt