Havsorm i gummi ska ge vågkraft

2008-07-15 09:43  

En 200 meter lång slang av gummi är det senaste försöket att utvinna energi ur havet. Den ormliknande skapelsen kallas Anaconda och ska nu testas i Danmark.

Det är två pensionerade brittiska fysiker som står bakom idén. Nu ska en miniversion av deras uppfinning testas, bland annat i Dansk Hydrologisk Instituts bassänger i Hørsholm, skriver danska Ingenjören.

Tekniken består av en avlång gummislang fylls med vatten och tillsluts i båda ändarna. Slangen förankras med kätting i havsbotten, men själva kroppen ligger strax under havsytan.

När vågorna träffar slangen pressas den ihop och det bildas pucklar med vatten. Pucklarna fortplantar sig med samma hastighet som vågorna och växer i storlek tills de når slutet av Anacondan.

Där träffar de en turbin, som omvandlar rörelseenergin till el.

200 meter lång
Fördelen med Anaconda är att den nästan helt är tillverkad i gummi. Det gör den lättare och slittåligare än många andra vågkraftverk, som ofta är gjorda av metall.

Än så länge är dock gummiormen bara i experimentstadiet. De första försöken har gjorts i laboratorium med små modeller.

Tanken är att vågkraftsormen ska vara upp till 200 meter lång och sju meter i diameter när den tillverkas i full skala.

Effekt på 1 megawatt
Just nu samarbetar uppfinnarna Francis Farley och Rod Rainey med utvecklingsbolaget Checkmate Seaenergy och ingenjörer vid University of Southhampton för att förfina tekniken.

Efter årsskiftet ska små prototyper med en diameter på 0,25 till 0,5 meter testas i bassänger, bland annat vid det danska hydrologiska institutet.

Utvecklingen av Anaconda stöds av det brittiska forskningsrådet Engineering and Physical Sciences Research Council (ESRC) och har en budget på drygt 400 miljoner kronor för de kommande två åren.

Inom fem år hoppas de brittiska forskarna att Anaconda ska kunna testas i full skala utanför Storbritanniens kust. De hoppas att varje sådant vågkraftverk ska ge en effekt på 1 megawatt.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt