Havsmonstret kom med i NER300

2011-05-23 15:22  
Hexicon-plattformen kan i full skala bära 6 stora, horisontella vindkraftverk från tyska Bard, 30 mindre, vertikala vindkraftverk från svenska Vertical Wind och 15 vågkraftverk från australiska Ocean Linx. Foto: Ocke Mannerfeldt

UPPDATERAD Nio svenska energiprojekt har valts ut att tävla om 45 miljarder kronor i EU-projektet NER300. ”Havsmonstret” Hexicon är ett av dem.

Hexicon är en spektakulär, sexhörnad flytande energiplattform som fullt utbyggd med både vågkraftverk och vindkraftverk kan få en effekt på över 60 MW.

Men det demonstrationsprojekt som Hexicon lämnat in ansökan till Energimyndigheten för kallas Hexicon Baltic och är på 54 MW, inte 25 MW som det stod i en tidigare version av den här artikeln. Minimikravet är 25 MW.

Tillsammans med åtta andra svenska projekt inom bioenergi, vindkraft och Smarta Nät har Hexicon Baltic gått vidare till en noggrannare granskning hos Europeiska Investeringsbanke EIB.

- Vi har inte rangordnat projekten, utan de tävlar mot andra europeiska bidrag inom respektive kategori, säger Alice Kempe vid Energimyndigheten.

25 EU-länder har skickat in förslag på projekt. Sverige har skickat in näst mest av alla. Det är bara Storbritannien som skickat in flera.

Hexicon finns med i ansökningarna från både Malta och Cypern där Hexicon startat dotterbolag. Alltså tre stycken Hexiconprojekt som söker stöd ur NER300-potten.

I mitten av nästa år väntas EIB:s granskning av alla ansökningarna vara klar.

De 34 kommersiella demonstrationsprojekt inom förnybar energi och åtta projekt inom koldioxidavskiljning och lagring, så kallat CCS, som gått vidare ska då ytterligare konkretisera sina projekt och kalkyler.

Här är de nio svenska projekten:

Vindpark Blaiken - Blaiken Vind AB

Pyrogrot - Billerud AB. Slutprodukten är pyrolysolja.

Vallvik Biofuel - Rottneros AB. Slutprodukten är metanol.

Rottneros Biorefinery – Rottneros AB. Slutprodukten är metanol.

Hexicon Baltic - Hexicon AB. Flytande offshore-vindsystem.

Smart Grid Gotland - Gotlands Energi AB. Smarta nät i landsbygdsmiljö.

E.ON Bio2G Sweden - E.ON Gasification Development. Syntetisk naturgas eller syntesgas för värme och drivmedel.

GoBiGas 2 - Göteborgs Energi AB. Syntetisk naturgas eller syntesgas för drivmedel.

MTCT - Multi-megawatt Turbines in Complex Terrain - Svevind AB. 

NER 300

Avkastningen från försäljningen av 300 miljoner utsläppsrätter, NER300, skall finansiera 8 kommersiella CCS anläggningar och 34 innovativa produktionsanläggningar baserade på förnybara energikällor i Europa.

De 34 anläggningarna baserade på förnybara energikällor fördelar sig på följande anläggningstyper:

  • 9 st bioenergi
  • 5 st koncentrerade solel
  • 3 st solcell
  • 6 st vindkraft
  • 4 st geotermi
  • 3 st havskraft
  • 4 st intelligenta nät för förvaltning av förnybar energi

Varje medlemsland är garanterad stöd till minst ett projekt och maximalt tre (om projekt är gränsöverskridande kan det maximala antalet överskridas).

EU:s stöd kan uppgå maximalt till 50 procent men därutöver kan stöd utgå från medlemsländerna. Urvalet av stödberättigade projekt baseras på kostnaden i förhållande till anläggningens effektivitet.

NER är en akronym för akronym för New Entrant Reserve, 300 miljoner utsläppsrätter. En utsläppsrätt kostar i dag cirka 15 Euro. 300 miljoner utsläppsrätter skulle då ge 4,5 miljarder euro

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt