Havens nya monsterturbin

2010-09-29 10:25  

Den ser ut som en monstruös degblandare med bumerangformade blad längst ut på de segelformade vingarna som sakta snurrar med tre varv i minuten.

Den världsberömda brittiska ingenjörsfirman Arup har tillsammans med arkitektbyrån Grimshaw konstruerat ett helt nytt vindkraftverk som är flera gånger kraftfullare än dagen och inte liknar någonting annat – Aerogenerator X.

Diametern är 274 meter – två och en halv gång så stor yta som dagens största horisontalaxlade vindkraftverk.

Det gör att turbinen får en effekt på hela 10 MW – mellan två och tre gånger så stor kapacitet som dagens största vindkraftsturbiner.

Men Aerogenerator X är inte högre än andra havsbaserade vindkraftverk i havet, snarare något lägre med sina 130 meter över havet.

Enligt Arups konstruktörer blir Aerogenerator X mycket tåligare än dagens vindkraftverk, där materialet i vingarna utsätts för stora påfrestningar och utmattningsprov.

10 MW är bara början menar Arup och beställaren Wind Power Limited. Det är full möjligt att bygga ut Aerogenarator X till 20 MW per turbin.

- Problemet med de stigande kostnaderna för havsbaserad vindkraft måste lösas. Det finns hur stort utrymme som helst för nya idéer som bidrar till att få ned kostnaderna och öka driftsäkerheten till havs, säger chefen för Arup, John Roberts, i ett pressmeddelande.

Partner i projektet är, förutom Wind Power Limited och brittiska regeringen, energijättarna BP, EDF, Eon och Shell samt industribjässarna Caterpillar och Rolls-Royce.

Den första versionen av Aerogenerator var både tyngre och högre än den som Arup nu har visat upp.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt