Hästgaser ska ge gröna hästkrafter

2008-06-02 14:53  
Illustration: Ingemar Franzén

Rötning av stallgödsel till biogas ska få ekonomiskt stöd. 600 miljoner kronor föreslår Jordbruksverket att regeringen ska avsätta för att utveckla rötmetoden, som gör "dubbel klimatnytta".

Förslaget om att avsätta 600 miljoner kronor gäller rötning av stallgödsel. Samtidigt som biogasproduktion från stallgödsel innebär att utsläppen av växthusgaser minskar, så ökar tillgången på förnybar energi som kan ersätta fossil energi.

Förslaget gäller både jordbruk och mindre företag på landsbygden, så kallade mikroföretag. Men det finns ett villkor som måste uppfyllas för att få ekonomiskt stöd. Minst 50 procent av materialet som ska rötas måste komma från stallgödsel.

Jordbruksverket föreslår att 40 miljoner kronor per år ska avsättas under åren 2009-2013. Dessutom ska ytterligare 100 miljoner kronor avsättas för biogasstöd på grund av EU-kommissionens prioriteringar när det gäller landsbygden.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt