Hård debatt om viktigt USA-avtal

2014-04-25 12:55  

Handelsminister Ewa Björling försäkrar att miljön inte drabbas av framtida USA-handelsavtal. Det tror inte Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson är möjligt.

- Handel är förstås oftast positivt. Men inte all handel. Inte handel med knark och miljöfarliga produkter, konstaterade Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson på fredagens möte om de pågående handelsförhandlingarna mellan USA och EU.

Handelsminister Ewa Björling, som bjudit in till debatten, såg däremot bara positiva effekter av det avtal som EU och USA nu förhandlar om för att skapa världens största frihandelsområde.

Avtalet kallas Ttip, som står för Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar.

- Det här är handelspolitisk historia. Det är inget vanligt frihandelsavtal. Det är det viktigaste avtal EU någonsin förhandlar om, sa Björling.

Och hon försäkrade åhörarna att skyddet av miljön, maten och hälsan inte kommer att försämras som konsekvens av avtalet mellan EU och USA.

Men Mikael Karlsson förstod inte hur hon kunde lova det med tanke på att EU och USA har varsin kemikalielagstiftning.

- Det tog 10 år för EU att enas om Reach, och den skiljer sig från den amerikanska lagstiftningen på varje punkt. Och jag har svårt att tänka mig att USA kommer att anpassa sig efter våra tuffare regler, sa han.

Naturskyddsföreningens oro delades av Naturvårdsverkets stf generaldirektör Kerstin Cederlöf, även om hon inte var lika hård i sin kritik. Hon pekade på den principiella skillnaden i EU:s och USA:s miljöpolitik.

- Inställningen till försiktighetsprincipen är bärande i EU. Här behövs inga bevis för att kräva åtgärder. Risken räcker. I USA måste myndigheterna kunna peka på bevis.

Anniqa Nygård, vice ordförande i Lantbrukarnas riskförbund, och grisbonde, var orolig att den amerikanska synen på användning av hormoner och antibiotiska skulle få konsekvenser på reglerna inom EU.

- I USA kan man använda hormoner för att snabba på djurens tillväxt. Det är förbjudet inom EU. I USA används även antibiotika för att stimulera tillväxt. Där behövs inte ens veterinärintyg för det. 80 procent av all antibiotiska i USA används till djur. I Sverige är siffran 16 procent, och den antibiotikan används bara till sjuka djur.

Hon jämförde med de olympiska spelen, och menade att de amerikanska deltagarna använder dopningspreparat. Och den smittan vill hon inte ha till EU för att få igenom ett handelsavtal.

Handelsminister Ewa Björling avslutade debatten genom att uppmana till öppenhet.

- Det är farligt att vara för kategorisk. Vi i Sverige vill inte ha mat med hormoner. Men hur många av oss här har inte varit i USA och ätit deras kött, som ju smakade ju gott, och vi sitter ju alla här idag.

- Men jag vill ännu en gång säga att vi under avtalsförhandlingarna inte tänker göra avkall på maten och hälsan.

Hon lovade att lyssna mer på kritikerna, och uppmanade till fortsatt debatt.

- Men jag tänker inte lyssna på skräckvisioner, och personer som tror att alla företag är onda, sa handelsministern också.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt