Här totaldominerar Miljöpartiet

2013-10-16 13:01  

Fyra av tio väljare hyser störst förtroende för Miljöpartiet i klimatfrågan. Även väljare som annars röstar på partier som Moderaterna och Socialdemokraterna tror mest på MP när det gäller klimatpolitiken. Det visar en ny Sifo-undersökning.

Ett år innan valet har opinionsinstitutet Sifo undersökt vilket politiskt parti väljarna har störst förtroende för när det gäller klimatpolitiken. Undersökningen genomfördes den 23-26 september. 1 000 personer svarade på frågan: Vilket politiskt parti känner du störst förtroende för när det gäller klimatfrågan?

42 procent svarar att de har störst förtroende för Miljöpartiet, 8 procent att det är Moderaterna och 6 procent att de har störst förtroende för Socialdemokraterna. 4 procent tror mest på Centern, och 2 procent på Vänsterpartiet. 1 procent av de tillfrågade litar mest på Sverigedemokraterna.

Samtidigt är över en tredjedel tveksamma; 36 procent uppger att de inte vet vilket politiskt parti de tycker är bäst i klimatfrågan.

Sifo-undersökningen är beställd av PR-byrån Westander, som låtit Sifo mäta förtroendet för partierna i klimatfrågan ett tiotal gånger sedan 2009. Siffrorna fördelar sig ungefär jämnt under åren - MP dominerar.

- Man hade kanske trott att något annat parti, inte minst Centerpartiet, skulle ha ansträngt sig mer för att ta in på Miljöpartiets försprång, säger Jessica Henryson, chef för Klimat och Energi inom PR-byrån Westander. Hon uppger att undersökningen beställts på eget initiativ, inte av någon av byråns kunder.

- Det är ju rätt tydligt att MP har en så stark position, det är inget nytt i sig. Men det är intressant att så många sympatisörer av andra partier hyser störst förtroende för Miljöpartiet i klimatfrågan, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Enligt studien svarar 26 procent av de som sympatiserar med Moderaterna att de har störst förtroende för M i klimatfrågan. Men en högre andel - 36 procent - av moderatväljarna hyser störst förtroende för MP.

Bland de tillfrågade som röstar på Socialdemokraterna har 18 procent störst förtroende för S i klimatpolitiken - medan 48 procent känner mest förtroende för Miljöpartiets klimatpolitik.

Störst procentuell skillnad finns hos Folkpartiet. 11 procent tror mest på det egna partiet i klimatfrågan, medan 43 procent säger sig ha mest tillit till MP.

Också bland Vänsterpartiets väljare märks trenden. 30 procent av dessa känner störst klimatförtroende för det egna partiet, medan 53 procent hyser störst förtroende för MP i klimatfrågan.

Centerväljarna däremot tror mest på det egna partiet ifråga om klimatet. 50 procent uppger detta. Men över en tredjedel av C-väljarna eller 31 procent har störst förtroende för MP när det gäller klimatet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt